Με το φύτεμα μιας ελιάς συμβόλου της ειρήνης, κορυφώθηκε η κοινή επίκληση για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή η οποία έλαβε χώρα στους κήπους του Βατικανού την Κυριακήμε τη συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των προέδρων του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Για να επιτευχθεί η ειρήνη χρειάζεται πολύ περισσότερο θάρρος από ό,τι για να γίνει πόλεμος. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας και του μίσους με μια μόνο λέξη: αδελφέ μου», τόνισε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας

Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε:

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου την Αυτού Αγιότητα Βαρθολομαίο που δέχθηκε να είναι σήμερα εδώ, κοντά μου, για να υποδεχθούμε μαζί τους φιλοξενούμενούς μας. Η συμμετοχή και η παρουσία του είναι ένα μεγάλο δώρο και μια μαρτυρία της πορείας προς την ένωση που πραγματοποιούμε εμείς οι χριστιανοί».

Ο Πάπας ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Παναγίας, «κόρης των Αγίων Τόπων», για την επίτευξη της ειρήνης.

Κατά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι «η παρουσία όλων, σήμερα στο Βατικανό, μαρτυρά την θέληση για ειρήνη, διότι η ειρήνη είναι η αιτία ύπαρξης της Ιερουσαλήμ».

«Έζησα τον πόλεμο, γνώρισα την ειρήνη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους τόσους ανθρώπους, τους φίλους, τα παιδιά που πλήρωσαν το τίμημα του πολέμου. Στη ζωή μου δεν θα σταματήσω, κάθε μέρα, να στηρίζω την ειρήνη», πρόσθεσε ο Πέρες.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Κύριο να δωρίσει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στον λαό του.

«Η συμφιλίωση και η ειρήνη, Κύριε και Θεέ, είναι ο στόχος μας. Σταθεροποίησε τα βήματά μας και στέψε με επιτυχία τις προσπάθειές μας», ανέφερε ο Αμπάς.

Οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και οι πρόεδροι Πέρες και Αμπάς φύτεψαν μαζί, σε μια πράξη με ισχυρό συμβολισμό, ένα δέντρο ελιάς στους κήπους του Βατικανού.

Κατά την διάρκεια της τελετής παρουσίασης των επίσημων αντιπροσωπειών, ο Ποντίφικας θέλησε να είναι στο πλευρό του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, σε μια ακόμη ένδειξη της στενής, αδελφικής τους σχέσης.

Συνάντηση Βαρθολομαίου με τον Βενέδικτο ΙΣτ’

Μετά την συμμετοχή του στην προσευχή υπέρ της ειρήνης στην Μέση Ανατολή, το απόγευμα της Κυριακής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Βατικανό με τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο IΣτ’.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτιμος ποντίφικας αναφέρθηκε στην συνήθειά του να διαβάζει, να κάνει μικρούς περιπάτους αλλά και να παίζει πιάνο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον πρώτο επίτιμο πάπα, ενώ ο Φραγκίσκος, σε πρόσφατη δήλωσή του, τόνισε ότι «είναι πολύ πιθανόν να μην είναι ο τελευταίος».

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθισε σε γεύμα το οποίο και προσέφερε, προς τιμήν του, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ιταλία, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Το γεύμα, στο οποίο ήταν παρόν, μεταξύ των άλλων και ο πρέσβης της Ελλάδας παρά την Αγία Έδρα, Γεώργιος Παπαδόπουλος, παρετέθη και προς τιμήν του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ο οποίος παρακολούθησε χθες την τελετή «επίκλησης της ειρήνης» στο Βατικανό.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε από τον ξενώνα της Αγίας Μάρθας , εντός της Αγίας Έδρας, όπου φιλοξενήθηκε από τον ποντίφικα, και ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να τον κατευοδώσει προσωπικά, συνοδεύοντάς τον μέχρι το αυτοκίνητο και χαιρετώντας θερμά όλη την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μια ακόμη πράξη η οποία αποδεικνύει την στενή, αδελφική σχέση των δυο θρησκευτικών ηγετών, η οποία ξεπερνά κάθε τυπικό πρωτόκολλο.