Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ιταλούς δημοσιογράφους οι οποίοι απασχολούνται στη δημόσια τηλεόραση RAI ανακοίνωσε την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης που είχε προκηρυχθεί για την 11η Ιουνίου.

Η απεργία αυτή είχε προκηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στον προϋπολογισμό της δημόσιας τηλεόρασης, τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ματέο Ρέντσι.

Το συνδικάτων των δημοσιογράφων Usigrai έκανε γνωστό ότι η απόφασή του οφείλεται στα περιθώρια διαλόγου που διαφάνηκαν τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την διαδικασία αναδιάρθρωσης της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας.

Η κινητοποίηση είχε κριθεί παράνομη από την αρμόδια ιταλική κρατική αρχή, διότι συνέπιπτε χρονικά με μια άλλη απεργιακή κινητοποίηση που είχε προκηρυχθεί νωρίτερα από συνδικάτα εργαζομένων στην RAI.

Η ιταλική κυβέρνηση μεταβάλλει, εν μέρει τουλάχιστον, τα αρχικά της σχέδια: η εξοικονόμηση πόρων για την δημόσια τηλεόραση δεν αναμένεται πλέον να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των περιφερειακών στούντιο και γραφείων της, αλλά μόνο στη μερική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της που χειρίζεται τους πομπούς αναμετάδοσης του σήματος της RAI.