Η φετινή συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το πρόγραμμα «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» σε έξι νησιά βρίσκει σήμερα την ορχήστρα στους Λειψούς, την Παρασκευή στους Αρκιούς, στην Πάτμο το Σάββατο και την Κυριακή και στη Γαύδο.

Τα μουσικά σύνολα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ξεκίνησαν το ταξίδι τους με πρώτο σταθμό τη Σχοινούσα και μετά το Καστελόριζο. Η αποστολή τους διπλή: να προσφέρουν στους μαθητές των ακριτικών νησιών δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια γνωριμίας με τη μουσική και τα όργανα μίας συμφωνικής ορχήστρας και να δώσουν συναυλίες χωρίς εισιτήριο, μπροστά σ’ ένα κοινό για το οποίο η ζωντανή σχέση με τη συμφωνική μουσική ήταν μέχρι πρότινος απαγορευτική.

Αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» σύμφωνα με τον δημιουργό και γενικό συντονιστή του, Στέφανο Νόλλα: «Η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα απομακρυσμένα νησιά, και φέτος λειτουργεί για όγδοη χρονιά, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 δράσεις σε 25 νησιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (έμφαση δίνεται ιδιαιτέρως στους μήνες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου).

Το πρόγραμμα του 2014 απλώνεται σε 10 νησιά -Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκιοί, Πάτμος, Λειψοί, Καστελόριζο, Κάρπαθος, Γαύδος.