Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο λαφιάτης, με μήκος δύο μέτρων, βρέθηκε μέσα σε μικρό πλαστικό φρεάτιο συστήματος άρδευσης, στο χώρο στάθμευσης του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται πίσω από τους Κήπους του Πασά, κοντά στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Το φίδι είχαν δει κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ενημέρωσαν τη διευθύντρια του σχολείου προκειμένου να απομακρυνθεί πριν την έλευση των μαθητών.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννη Ρετζέπη και το φίδι πιάστηκε από υπάλληλο του δήμου Θεσσαλονίκης που εργάζεται στο ζωολογικό κήπο καιμεταφέρθηκε στο Ζωολογικό κήπο.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Αμφίβια και Ερπετά της Ελλάδας» που έχουν συγγράψει οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Παφίλης και Στρατής Βαλάκος, ο λαφιάτης ή λαφίτης, μπορεί να φτάσει σε μήκος ακόμη και τα 2,5 μέτρα και ζει σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο), στη Σκύρο και τη Σκιάθο, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ο λαφιάτης περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην επιφάνεια του εδάφους αλλά είναι και καλός αναρριχητής. Γενικά δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορο και ευκίνητο φίδι και οι κινήσεις του χαρακτηρίζονται από «μεγαλοπρέπεια».

Δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της μέρας ενώ το καλοκαίρι η δραστηριότητά του μετατοπίζεται κυρίως τις απογευματινές ώρες. Πέφτει σε χειμερία νάρκη η οποία ανάλογα με την περιοχή διαρκεί από 3-6 μήνες.

Ο λαφιάτης, που το όνομα του οφείλεται στους ιδιαίτερους σχηματισμούς που έχει στο κεφάλι του, και μοιάζουν με κέρατα ελαφιού, δεν είναι δηλητηριώδες φίδι.

Στην Ελλάδα τα μόνα φίδια που έχουν δηλητήριο επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι οι οχιές (υπάρχουν πέντε είδη με πιο επικίνδυνες την οθωμανική οχιά και την οχιά της Μήλου) ενώ το μαυρόφιδο και το αγιόφιδο έχουν δηλητήριο το οποίο όμως είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο.