Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν την Πέμπτη προειδοποίηση εναντίον της Κίνας με αφορμή τις εντάσεις στον «διεθνή εναέριο χώρο», αφότου κινεζικά μαχητικά αεροπλάνα παρενόχλησαν ιαπωνικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, μια περιοχή αντικείμενο διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.

«Οποιαδήποτε απόπειρα που παρεμβαίνει στην ελευθερία πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο μιας λάθους κρίσης και αντιπαράθεσης από ακούσια περιστατικά», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανακοίνωσή του.

«Δεν δεχόμαστε ότι η Κίνα έχει κηρύξει ζώνη αεράμυνας και αναγνώρισης πτήσεων πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και παροτρύνουμε την Κίνα να μην την εφαρμόσει», αναφέρει επίσης η αμερικανική διπλωματία.

Η Ιαπωνία κατηγόρησε την Κυριακή την Κίνα ότι μαχητικά της χώρας έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας σε πολύ κοντινή απόσταση από ιαπωνικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, ένα κινέζικο μαχητικό SU-27 πλησίασε ένα ιαπωνικό αεροσκάφος επιτήρησης OP-3C.

Διπλωματικό διάβημα

Αλλο ένα κινέζικο μαχητικό SU-27 πέταξε επίσης κοντά σε ένα ιαπωνικό YS-11EB στην ίδια περιοχή, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας στο Τόκιο εκδίδοντας ταυτόχρονα και διπλωματικό διάβημα.

Σύμφωνα πάντως με την ιαπωνική πλευρά, τα δυο κινέζικα μαχητικά δεν εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο, αλλά συμμετείχαν σε μια σινο-ρωσική ναυτική άσκηση στη βόρεια περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, κοντά στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο

Από την πλευρά της η Κίνα ανέφερε ότι δυο ιαπωνικά αεροσκάφη εισήλθαν στον κινεζικό εναέριο τομέα αναγνώρισης πτήσεων χωρίς να δώσουν τα στοιχεία πτήσης «παρεμβαίνοντας στις κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας».

Τα κινεζικά μαχητικά διατάχθηκαν να απογειωθούν για να «εξακριβώσουν την ταυτότητα των αεροπλάνων», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας. Η Κίνα επίσης διαμαρτυρήθηκε στην ιαπωνική πλευρά ζητώντας να «σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα των κινέζων και ρώσων πεζοναυτών».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας είναι τεταμένες για σχεδόν δύο χρόνια λόγω των εκατέρωθεν διεκδικήσεων και εδαφικών διαφορών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που σχετίζονται με το παρελθόν των δύο χωρών.