Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο οποίος προκάλεσε σάλο διεθνώς όταν αποκάλυψε το εύρος των παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών στις οποίες προβαίνει η υπηρεσία αυτή, δήλωσε σε περιοδικό στη Γερμανία πως έχει στη διάθεσή του νέα στοιχεία που θα μπορούσε να παρουσιάσει στην επιτροπή της γερμανικής Βουλής που ερευνά την υπόθεση, και πρόσθεσε ότι, όπως πιστεύει, η NSA πρέπει να παραβίασε τα δικαιώματα όλων των Γερμανών.

Τα μέλη της επιτροπής της Μπούντεσταγκ τα οποία ερευνούν το σκάνδαλο κατασκοπείας συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θέλουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Σνόουντεν προσωπικά και θα τον καλέσουν να καταθέσει. Ωστόσο δεν αποφάσισαν αν πρέπει να προσκληθεί να καταθέσει δια ζώσης ή μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Σνόουντεν, που διατρέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί και να εκδοθεί εάν εισέλθει στην επικράτεια κάποιας χώρας που διατηρεί συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ, είπε στο περιοδικό Stern ότι «είχε ασχοληθεί και ο ίδιος με πληροφορίες που συλλέγονταν στη Γερμανία» και πρόσθεσε πως κατά τη διαδικασία αυτή, «παραβιάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε πολίτη της Γερμανίας».

Ο αμερικανός πληροφορικός εξήγησε πως χρησιμοποιούσε συστήματα που του επέτρεπαν να συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και πρόσθεσε: «Θα μου προκαλέσει έκπληξη εάν οι γερμανοί βουλευτές δεν πληροφορηθούν κάτι καινούργιο όταν τους παρουσιάσω όλα τα στοιχεία».

Ο Σνόουντεν επισήμανε πως η υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας, η BND, έχει χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους με τους Αμερικανούς και πιθανόν αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι στο Βερολίνο διστάζουν να τον ακούσουν.

Οι αρχές των ΗΠΑ, που τον κατηγορούν για κατασκοπεία, άσκησαν δίωξη στον Σνόουντεν πέρυσι.

Σενάρια για να καταθέσει στη Γερμανία 
 
Μία από τις επιλογές που έχει για να καταθέσει είναι η διαδικασία αυτή να γίνει εξ αποστάσεως, ωστόσο η γερμανική αντιπολίτευση λέει ότι θα είναι σε θέση να εκφραστεί ελεύθερα μόνον εάν βρίσκεται στη Γερμανία. Ο γερμανός δικηγόρος του Σνόουντεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή του στη Ρωσία, όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Ανγκελα Μέρκελ απορρίπτουν ως τώρα το ενδεχόμενο να ανακριθεί ο Σνόουντεν στο Βερολίνο, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε περαιτέρω τις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη κλονιστεί από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για παρακολούθηση και του τηλεφώνου της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος αυτής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο συντηρητικός βουλευτής Πάτρικ Ζένσμπουργκ, δήλωσε για τη συνέντευξη του Σνόουντεν: «βάσει των πληροφοριών που διαθέτουμε, ο Εντουαρντ Σνόουντεν δεν είχε ποτέ ασχοληθεί ειδικά με τη μαζική παρακολούθηση γερμανών πολιτών στη Γερμανία».

«Εάν δεν παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία υπό μορφή αυθεντικών εγγράφων συντόμως, θα απολέσει κάθε αξιοπιστία ενώπιον της επιτροπής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα είχε πρόβλημα είτε ο Σνόουντεν κατέθετε στην Γερμανία, είτε από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από