Συνεχίζουν τη μάχη για την επαναπρόσληψή τους οι 397 καθαρίστριες, που παραμένουν έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Παρά τη δικαστική απόφαση υπέρ τους, η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για την εφαρμογή της.

Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου που προβλέπει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών είναι προσωρινά εκτελεστή, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

Το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε στον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ζητώντας την αναστολή της εκτέλεσης και την αναστολή της ισχύος της απόφασης. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, το οποίο βασίστηκε σε ομόφωνη γνωμοδότηση του Α'  Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο έγινε, ούτως ώστε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί στον συντομότερο χρόνο, δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου των καθαριστριών Γ.Καρούζου, ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και άρα η κυβέρνηση οφείλει να επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εφοριακών (όπου υπάγονται οι καθαριστριες) κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών, για την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με την μηνυτήρια αναφορά ζητείται «να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, καθώς και η ποινική ευθύνη παντός υπαιτίου και, αναλόγως της αρμοδίου περί τούτου κρίσης, να διωχθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν, όπως προβλέπει ο νόμος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από