Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο αργά το βράδυ της Πέμπτης, με προτροπή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο.

Στην τελευταία του δήλωση επί Κυπριακού εδάφους μετά το δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην υλοποίηση της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν είναι έτοιμες να συμβάλουν στην εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας» ανέφερε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, αλλά να προκύψει από συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων και από τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών.

Το δείπνο κράτησε τρεις ώρες, μια ώρα περισσότερο από όσο είχε προγραμματισθεί, γεγονός που καθυστέρησε και την αναχώρηση του Αμερικανού επισήμου από την Κύπρο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι στη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον κοινό στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Διαπίστωσα κοινό έδαφος σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, εντόπισα όμως και διαφορές, που δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν, είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Υπάρχει», πρόσθεσε, «πολλή δουλειά να γίνει, αλλά όσα άκουσα από τους ηγέτες, μου δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι εφικτή αυτή τη φορά».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε επίτευξη προόδου σύντομα, επί βασικών ζητημάτων, που θα οδηγήσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας στο ερώτημα τι συμφέρον έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την επίλυση του Κυπριακού, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο ίδιος πιστεύουν ότι «η Κύπρος αποτελεί εταίρο-κλειδί σε μια περιοχή που έχει πολλές προκλήσεις ενώπιόν της».

«Και πιστεύουμε ότι το νησί μπορεί να καταστεί ακόμα ισχυρότερος εταίρος, αν η επόμενη γενιά των Κυπρίων μπορέσει να μεγαλώσει χωρίς το βάρος της διαίρεσης, που θα διευρύνει τους ορίζοντές της» ανέφερε.

«Η Κύπρος, τόνισε, μπορεί να γίνει δύναμη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ωφελήσει όλο τον κόσμο».

Ο Μπάιντεν είπε ότι στις προσπάθειες για λύση πάντοτε θα υπάρχουν αμφισβητίες, αλλά τόνισε πως διαπίστωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να τους διαψεύσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, οΜπάιντεν διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό χαρτί στα χέρια της Λευκωσίας, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει θετικά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες το ΡΙΚ απέδωσε σε διπλωματικές πηγές, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έστειλε το μήνυμα ότι «η Τουρκία θα χάσει το τρένο εάν δεν αντιληφθεί τη σημασία που προσφέρει η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή και ότι μπορεί να επωφεληθεί μόνο με την επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος, ανέφερε το ΡΙΚ, ο Μπάιντεν είπε ότι «η επίσκεψή του στην Κύπρο στέλνει μηνύματα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με βάση την ενέργεια, για το κοινό όφελος των χωρών της περιοχής».

Ικανοποίηση στη Λευκωσία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης

«Δικαιώνεται πλήρως η εκτίμηση περί ιστορικής επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε γραπτή δήλωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προβαίνοντας σε μια πρώτη αξιολόγηση του περιεχομένου των συνομιλιών του Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την αναγνώριση μιας και μόνης οντότητας στην Κύπρο, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμα εκλελεγμένης κυβέρνησής της».

«Διαπιστώνεται το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης ότι «διαπιστώνεται η αναγνώριση ότι ουσιαστικά και τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως περιγράφονται στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν νέα δυναμική στον εν εξελίξει διάλογο και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες του λαού για επίτευξη λύσης το συντομότερο».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «αναγνωρίζονται ταυτόχρονα και τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της, καθώς και ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η δυνατότητά της να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος».