Την μετά διλημμάτων εποχή στο ΠαΣοΚ σχεδιάζει τώρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος: ανακουφισμένος από τα αποτελέσματα του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρεί ότι το ΠαΣοΚ θα περάσει με ασφάλεια τον κάβο της ευρωκάλπης και επομένως στρέφει από τώρα το ενδιαφέρον του στο χτίσιμο της ενότητας του κόμματος και της δημοκρατικής παράταξης.

Μέσω των «ΝΕΩΝ» ο κ. Βενιζέλος απευθύνει πρόσκληση συσπείρωσης και ενότητας όλων των δυνάμεων του χώρου, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής έδειξαν τις βαθιές ρίζες της δημοκρατικής παράταξης.

Το κλίμα στο ΠαΣοΚ φάνηκε ήδη από χθες πιο ήρεμο καθώς τα ευρήματα της κάλπης καθησύχασαν τα επιφυλακτικά και πιο δύσπιστα στελέχη του κόμματος. Συνδυαστικά με τα αποτελέσματα της ΝΔ μάλιστα στην Χαριλάου Τρικούπη εκτίμησαν ότι τελικώς η δημοκρατική παράταξη είχε μικρότερες απώλειες από ό,τι το κόμμα της Συγγρού, το οποίο έχασε μεγάλο έδαφος στην Αττική.

Η αίσθηση της ανακούφισης καταγράφηκε και από το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκαν παραφωνίες, ούτε διαφοροποιήσεις από στελέχη την επομένη του α’ γύρου. Μόνο ο γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε στον Βήμα Fm ότι «όταν ένα κόμμα παίρνει 12% στις προηγούμενες εκλογές, κάθε ψήφος παρακάτω είναι ένα μήνυμα για την πολιτική που ακολούθησε». Ωστόσο εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε ενωμένοι, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ έχει επιλέξει να χαμηλώσει όσο γίνεται τους τόνους και απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Ετσι, ενώ προχθές βομβάρδισε τα ΜΜΕ με δηλώσεις του για τις Κάννες υπαινισσόμενος ότι συνεργάτες και κοντινοί φίλοι του κ. Παπανδρέου τον πρόδωσαν και τον υπονόμευσαν, μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής μείωσε αισθητά τους τόνους. «Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, πρώην πρωθυπουργός, εν ενεργεία βουλευτής του ΠαΣοΚ και άρα και της Ελιάς, κρίσιμος για την κυβερνητική σταθερότητα με την ψήφο του στη Βουλή και μεταξύ όλων των βουλευτών και 10 εκατ. Ελλήνων αυτός που πρώτος θέλει να πετύχουμε, γιατί η δική μας επιτυχία και επιτυχία της εθνικής στρατηγικής θα συνιστά και μία αναδρομική απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν τις επιλογές του 2010» είπε.

Παράλληλα, θέλησε να υποβαθμίσει τις εσωκομματικές έριδες στο ΠαΣοΚ. «Δεν έχουμε στο ΠαΣοΚ μεγαλύτερα προβλήματα, ευτυχώς, απ’ ό,τι όλα τα κόμματα. Απλώς αποκτούν τα δικά μας μεγαλύτερη δημοσιότητα επειδή υπήρχε η δημοσιογραφική εκτίμηση ότι ασθενής κρίκος είναι το ΠαΣοΚ» πρόσθεσε. Αναλύοντας τα αποτελέσματα της κάλπης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι η παράταξη κρατάει τον πυρήνα της και παρά τα στελέχη της που «έσπευσαν να φύγουν ως ποντίκια που εγκαταλείπουν το σκάφος», το σκάφος δεν βυθίζεται.

Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι τα αποτελέσματα για την Ελιά σε συνδυασμό με τα τελικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα λειτουργήσουν πιεστικά και σε άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) και όλοι θα κατανοήσουν ότι χωρίς ΠαΣοΚ και Ελιά δεν υπάρχει η προοδευτική σταθερότητα.

Συνεργάτες του εισηγούνται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον επανέλθει η ηρεμία στην πολιτική ζωή και η χώρα αποφύγει την προσφυγή σε εθνικές κάλπες, ο κ. Βενιζέλος να εμφανισθεί ως εγγυητής της ενότητας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και να καλέσει εκ νέου τον Φώτη Κουβέλη και όλες τις δυνάμεις του χώρου σε μια γενναία συμπαράταξη.

ΘΕΩΡΟΥΝ ότι η μετεξέλιξη του ΠαΣοΚ και η ευρύτητα της δημοκρατικής παράταξης είναι μονόδρομος, αρκεί να υπάρχει ενότητα και κάθε στέλεχος να συμβάλει από την πλευρά του προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει προαναγγείλει ότι «η Ελιά θα έχει μέλλον» και πως ήρθε για να μείνει. Το σχέδιο του προέδρου του ΠαΣοΚ στηρίζεται στην άποψή του – την οποία μάλιστα έχει επαναλάβει αρκετές φορές – ότι στην πραγματικότητα κανένας μέσα στο ΠαΣοΚ δεν θα θελήσει να τον αμφισβητήσει. Και αυτό διότι κανένας τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν θέλει να «μπλέξει» με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που γεννά η υλοποίηση του προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση. Ως εκ τούτου, ακόμη και χθες σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου κάλεσε όλα τα στελέχη της παράταξης να συσπειρωθούν και να στηρίξουν το ΠαΣοΚ – Ελιά για να κρατηθεί η χώρα στη σωστή κατεύθυνση.

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ της προοδευτικής σταθερότητας προέταξε και χθες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τονίζοντας πως η ενίσχυση του ΠαΣοΚ – Ελιάς στις κάλπες θα διασφαλίσει το τέλος των θυσιών και την τήρηση της δέσμευσης ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα ή μέτρα λιτότητας δεν θα υπάρξουν.

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι στις 25 Μαΐου κρίνεται η νομιμοποίηση της κυβέρνησης και η αντοχή του κυβερνητικού σχήματος, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και σοφία θα αντιδράσει όπως στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Επανέλαβε ότι όσα έχει πει για το δίλημμα των εκλογών ισχύουν και τόνισε πως η γραμμή του ΠαΣοΚ επιβεβαιώθηκε με πολύ καθαρό τρόπο στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την εντύπωση που πήγε να δημιουργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση τεχνητά. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο πήχης για την Ελιά είναι η «συνολική αίσθηση» που θα δημιουργηθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής, επιμένοντας ότι «χωρίς ΠαΣοΚ και Ελιά δεν υπάρχει η προοπτική σταθερότητας».

Δεν έδωσε σαφή γραμμή σε ό,τι αφορά τη στάση των προοδευτικών ψηφοφόρων στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου δεν έχει περάσει κεντροαριστερός υποψήφιος, ωστόσο σαφώς είπε ότι το ΠαΣοΚ δεν θα στηρίξει κομματικά ψηφοδέλτια – «λέμε όχι στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ» – αλλά «το κριτήριο θα είναι η ποιότητα, η ικανότητα και ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας».

Επίσης σχολίασε ότι δεν του αρέσει να ματαιοπονεί πιστεύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει υποψηφίους της Κεντροαριστεράς «γιατί στη λογική της ηγεσίας του δεν υπάρχει κανένα αυτοδιοικητικό, ούτε αξιακό κριτήριο».