Με ανάμεικτα συναισθήματα και υπόγεια γκρίνια για ορισμένες επιλογές εξέρχεται από τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης ο ΣΥΡΙΖΑ: χαμόγελα για την Αθήνα, κατήφεια για την γενική εικόνα και δυσφορία για τις επιδόσεις ορισμένων υποψηφίων. Η δυναμική που προσδοκούσε από τον πρώτο γύρο τελικά δεν ήρθε, ενώ όπως έγινε σαφές από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα επανέρχεται στο προσκήνιο το δίλημμα «Μνημόνιο – αντιμνημόνιο» προϊδεάζοντας για την τακτική του φίνις.

Η χθεσινή ημέρα επιφύλαξε ένα σκωτσέζικο ντους για την ηγεσία και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από νωρίς το απόγευμα και τουλάχιστον δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες τα πρώτα αποτελέσματα των έξιτ πολ δημιούργησαν ατμόσφαιρα σαρωτικής νίκης στο Λεκανοπέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, έκαναν λόγο για πολιτική ανατροπή (Mega), ενώ στην Κουμουνδούρου υποδέχονταν με ικανοποίηση το αποτέλεσμα.

Αλλωστε, ούτε στο επιτελείο του κόμματος περίμεναν να είναι 7-10 μονάδες μπροστά η Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά ούτε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης 3 μονάδες μπροστά από τον Γιώργο Καμίνη.

«Ηταν λιγάκι σαν τη ΝΔ το 2000 που νόμιζε για δύο ώρες πως είναι κυβέρνηση» όπως έλεγε με πικρό χιούμορ στέλεχος του κόμματος προερχόμενο από τον ΣΥΝ. «Παρ’ όλ’ αυτά καταφέραμε να αυτοσυγκρατηθούμε» λέει, συμπληρώνοντας με έναν αναστεναγμό, «ευτυχώς».

Το κλίμα ευφορίας σημάδεψε την άτυπη, αλλά ουσιαστική σύσκεψη που έγινε νωρίς το απόγευμα στην Κουμουνδούρου. Υπό την εποπτεία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και του γραμματέα Δημήτρη Βίτσα οι Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Σκουρλέτης, Τ. Κορωνάκης, Στ. Λεουτσάκος, Κ. Πουλάκης, Κ. Αθανασίου, Αντ. Νταβανέλλος, Ρ. Ρινάλντι έκαναν μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Σε αυτή τη σύσκεψη αποφασίστηκε και η γραμμή του β’ γύρου την οποία μετέφερε δημοσίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν. Λαφαζάνης: ψήφος κατά συνείδηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στήριξη υποψηφίων του ΚΚΕ. Επίσης, εάν σε κάποιον δήμο περάσει υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όποιον είναι απέναντί του.

Οταν ξεκίνησαν να έρχονται τα πραγματικά αποτελέσματα από την κάλπη, μαζί με το ξεφούσκωμα των ποσοστών σε Αττική και Δήμο Αθηναίων υποχώρησαν και τα χαμόγελα ικανοποίησης. Οπως έγινε σύντομα αντιληπτό, ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα πάει στις κάλπες των ευρωεκλογών σχεδόν από μηδενική αφετηρία και χωρίς τον αέρα που υπολόγιζε στον πρώτο γύρο. Από τις 13 περιφέρειες στον δεύτερο γύρο περνούν τελικά 5, ενώ σε περιφέρειες που σχεδόν θεωρούσαν σίγουρες ακόμη και για πρωτιά μένουν εκτός.

Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής και τις θετικές εντυπώσεις που απέσπασε η Ρ. Δούρου, υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν στη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Ομως στην Ηπειρο ο υποψήφιος της ΝΔ παρ’ ολίγον να κερδίσει από χθες την περιφέρεια, ενώ στην Πελοπόννησο ο Οδυσσέας Βουδούρης βρέθηκε να δίνει μάχη για να περάσει στον β’ γύρο με εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις.

Την ίδια στιγμή έγινε αντιληπτό ότι στην Περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο περιοχές με τις υψηλότερες εκλογικές του επιδόσεις στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012 και ποσοστά περίπου 35% (Β’ Αθήνας και Β’ Πειραιά), ενώ στην Α’ Αθήνας (Δήμος Αθηναίων) αντιστοίχως έλαβε περίπου 30%. Δηλαδή ακόμα και στο Λεκανοπέδιο τελικά οι πρώτες επιδόσεις της Ρ. Δούρου και του Γ. Σακελλαρίδη υπολείπονται των ποσοστών που έλαβε το κόμμα. Η βεβαιότητα της νίκης στη Δυτική Ελλάδα με τον Βασίλη Χατζηλάμπρου έγινε μάλλον μεγάλη απογοήτευση, αφού ο υποψήφιος δεν πέρασε ούτε καν στον β’ γύρο, ενώ το ίδιο συνέβη και με την Αγλαΐα Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο. Στο Νότιο Αιγαίο η άλλη μεταγραφή, ο Μπενέτος Σπύρου, για την οποία το κόμμα σχεδόν διχάστηκε, επίσης έμεινε εκτός β’ γύρου. «Τουλάχιστον ο Βουδούρης κατάφερε να περάσει τον β’ γύρο έστω και οριακά» έλεγαν στελέχη της μειοψηφίας που είχαν αντιταχθεί στην εν λόγω υποψηφιότητα.

Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές

«Οι ευρωεκλογές στις 25 Μάη θα είναι το δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ στον τόπο για το Μνημόνιο. Θα είναι το δημοψήφισμα για το αν η πατρίδα μας θα αποκτήσει ξανά αξιοπρέπεια και φωνή στην Ευρώπη».

Αλέξης Τσίπρας