Ενα μικρό φράγμα πάγου στην ακτή της Ανατολικής Ανταρκτικής μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια ακτογραμμή.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών στο Πότσνταμ της Γερμανίας, σε περίπτωση που λιώσει, γιγαντιαίοι όγκοι πάγου θα κατρακυλήσουν από την ξηρά στη θάλασσα σπέρνοντας την καταστροφή σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά δύο – τρία μέτρα παντού.

Το νερό των πάγων της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι αρκετό για να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 53 μέτρα. Μάλιστα θεωρείται ότι οι πάγοι της Ανατολικής Ανταρκτικής κινδυνεύουν λιγότερο από ό,τι το κομμάτι της Δυτικής Ανταρκτικής.

Το μικρό φράγμα βρίσκεται στην ακτή της Λεκάνης Γουίλκινς, η οποία είναι πλήρως καλυμμένη από πάγο. Η τήξη του θα ανέβαζε τη στάθμη των ωκεανών 5-8 εκατοστά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος προς τη θάλασσα για τόνους πάγων, με αποτέλεσμα να αδειάσει τελείως η λεκάνη από πάγο.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι αυτό θα απαιτούσε περίπου 1.000 χρόνια, αλλά οι επιπτώσεις θα αρχίσουν να φαίνονται άμεσα σε πολλά μέρη της Γης. Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η διαδικασία, εφόσον αρχίσει, δεν μπορεί να αναστραφεί.

Η μελέτη δείχνει ότι «ο ρόλος του παγοκαλύμματος της Ανατολικής Ανταρκτικής στη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας ενδέχεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις», όπως επισήμανε ο Ματίας Μένγκελ, συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Αυτό είναι σημαντικό για εκατομμύρια ανθρώπους που μένουν στις ακτές. Κάθε εκατοστό ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα κάνει τη ζωή τους πιο δύσκολη» προσθέτει ο επιστήμονας.