Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, στις πρώτες εκλογές στη Νότια Αφρική, στις οποίες συμμετείχαν και πολίτες που γεννήθηκαν μετά το τέλος του απαρτχάιντ.

Το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο εξασφαλίζει περισσότερο του 59% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του ενός τρίτου των ψηφοδελτίων ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της Νότιας Αφρικής.

Η Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει το 27,7% των ψήφων και οι Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (Economic Freedom Fighters) το 4,2%.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη ειρηνικά, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 72%, στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στη Νότια Αφρική μετά το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα και είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση του καθεστώτος του απαρτχάιντ το 1994.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν για πρώτη φορά οι νέοι Νοτιοαφρικανοί που γεννήθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο μόνο το ένα τρίτο των νέων ψηφοφόρων εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

Η νίκη του Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου θα σημάνει και την ανανέωση της πενταετούς προεδρικής θητείας του Τζέικομπ Ζούμα.

Στις εκλογές του 2009, το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο κατέγραψε μείωση του ποσοστού του, στο 66%.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οποιαδήποτε επίδοση κάτω του 60% θα αποτελέσει σημαντική ανατροπή.