Εικόνα που θυμίζει ανησυχητικά εμφύλιο επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να θάβουν τους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημέρων ενώ οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Σλαβιάνσκ στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο από τους φιλορώσους ενόπλους. Ένταση το προηγούμενο βράδυ στο Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, νέος κυβερνήτης στην Οδησσό μετά την πολύνεκρη τραγωδία. Στη Μόσχα συνεχίζονται οι διπλωματικές εξελίξεις όπου ο ρώσος προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελβετίας.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε πως πρέπει να εξεταστεί η αποστολή μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη ενώπιον της ουκρανικής κρίσης.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, το Σλαβιάνσκ -που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων- ήταν ουσιαστικά περικυκλωμένο από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα τόσο με τα όσα αναφέρει το Κίεβο όσο και με τα όσα αναφέρουν οι φιλορώσοι.

Σύμφωνα με αναφορές φιλορώσων στα ρωσικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν δύο εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης.

Ήρεμα δεν είναι τα πνεύματα ούτε στη Μαριούπολη: Το πρωί της Τετάρτης, ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι ουκρανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του υπό κατάληψη δημαρχείου της πόλης έπειτα από συγκρούσεις με τους φιλορώσους καταληψίες.

Η ανακατάληψη, σημειώνει το Reuters, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν αλλά και η φιλορωσική πλευρά είχε μιλήσει για συγκρούσεις και πυροβολισμούς στην πόλη τις ώρες πριν την φερόμενη ανακατάληψη.

ΝΑΤΟ: «Πρέπει να εξετάσουμε αποστολή μόνιμων στρατευμάτων»

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε ότι το κλίμα σύγκρουσης με τη Ρωσία επιβάλει την εξέταση εγκατάστασης μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής μόνιμων δυνάμεων στις χώρες-μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, ο Μπρίντλοβ απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε».

Η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο, και μέχρι τότε, είπε ο Μπρίντλοβ, τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να εξετάσουν «δυσκολότερα ζητήματα» για την παρουσία της Συμμαχίας στην Ευρώπη και «την ετοιμότητά της», ενώπιον της αλλαγής που σηματοδοτεί ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίχθηκε η κατάσταση στην Κρίμαία.