Πυρά εξαπέλυσε η βασιλική οικογένεια του Μονακό κατά της ταινίας «Grace of Monaco», με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν, λίγες ημέρες πριν ανοίξει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια Γκριμάλντι δεν θα παραβρεθεί στη λαμπρή πρεμιέρα του φιλμ καθώς το αποκηρύσσει επισήμως ως «φάρσα». Η ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την ευκαιρία της επερχόμενης παρουσίασης της ταινίας στις 14 Μαΐου και της διανομής της στις κινηματογραφικές αίθουσες, το παλάτι θα επιθυμούσε να επαναλάβει ότι δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ως βιογραφική».

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος τα έχει βάλει μάλιστα με τους παραγωγούς και απειλεί να κινηθεί νομικά εναντίον τους, αφού αγνοήθηκε η απαίτηση της βασιλικής οικογένειας να διοργανωθεί ειδική προβολή, κάτι που η εταιρεία παραγωγής αρνήθηκε.

Από την ανακοίνωση των Γκριμάλντι δεν λείπει και ο σχολιασμός για το τρέιλερ ότι βασίζεται σε «φανταστικά στοιχεία» ενώ η παραγωγή στηρίζει το σενάριό της σε λανθασμένες ή αμφίβολες ιστορικές αναφορές.

Οι συντελεστές της ταινίας – τόσο ο σκηνοθέτης όσο και οι παραγωγοί – δεν φαίνεται να έλαβαν υπόψη τις επισημάνσεις της οικογένειας. «Η πριγκιπική οικογένεια δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να συσχετιστεί με αυτή την ταινία, η οποία δεν αντικατοπτρίζει καμία πραγματικότητα και λυπάται που έγινε κατάχρηση της ιστορίας της για καθαρά εμπορικούς σκοπούς» υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Γκριμάλντι.

«Δεν είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την Γκρέις Κέλι αλλά ένα μικρό κομμάτι της ζωής της, αποκαλυπτικό για τη μεγάλη ανθρωπιά της, όσο και για τους φόβους και την αδυναμία της» υποστήριξε πριν από λίγους μήνες στον Tύπο η Νικόλ Κίντμαν που ενσαρκώνει την Γκρέις Κέλι η οποία, σύμφωνα με το σενάριο, εμφανίζεται ως μια ανθρώπινη πριγκίπισσα εγκλωβισμένη στους τύπους και το αυστηρό πρωτόκολλο του πριγκιπάτου.

Από τον χορό της αντιπαράθεσης δεν λείπει και η διαμάχη του σκηνοθέτη της ταινίας Ολιβιέ Νταχάν και της εταιρείας Γουάινστιν που έχει αναλάβει τη διανομή της ταινίας στην Αμερική. Στα τέλη Απριλίου είχε γίνει γνωστό ότι η ταινία υπάρχει η πιθανότητα να αποσυρθεί από το Φεστιβάλ Καννών λόγω διαφωνιών μεταξύ του Νταχάν και του πανίσχυρου παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν σχετικά με την προσέγγιση. Ο Γουάινστιν φαίνεται ότι ήθελε η ταινία να εστιάσει περισσότερο στη χολιγουντιανή περίοδο της Γκρέις Κέλι αλλά και στην πολιτική κατάσταση στο Μονακό.

Ο Νταχάν ανέφερε: «Το θέμα είναι να εξασφαλίσω ότι οι κριτικοί θα αναλύσουν τη δική μου κινηματογραφική εκδοχή και όχι κάποιου άλλου. Είναι άσκοπο να μάχεσαι όταν έχεις να αναμετρηθείς με έναν αμερικανό διανομέα. Θέλουν ένα εμπορικό φιλμ το οποίο αφαιρεί όλα τα στοιχεία που το κάνουν αληθινό σινεμά, σινεμά που να αφορά τη ζωή».