Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού απέσπασε στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Νάσβιλ στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών ο Μανώλης Μαυροματάκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

Το φεστιβάλ της Νάσβιλ, ένα από τα πιο σημαντικά για τον λεγόμενο ανεξάρτητο κινηματογράφο και μετρά 45 χρόνια ζωής.

Στο φιλμ «Ο εχθρός μου», ο Μαυροματάκης κάνει έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον 48άχρονο οικογενειάρχη, Κώστα Στασινό, ο οποίος ζει ήρεμα, σε μια μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη, με τη γυναίκα του Ράνια και τα δυο παιδιά τους, την 14χρονη Λουίζα και τον 17χρονο Ανδρέα. Η λεηλασία του σπιτιού τους, από μια αδίστακτη συμμορία, φέρνει τον ήρωά αντιμέτωπο με τα πιο δύσκολα διλήμματα της ζωής, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν το σύνολο των ανθρώπων σε μια κοινωνία σε κρίση.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα η ταινία (παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου) ήταν με άλλες 14 (επί συνόλου 837 συμμετοχών) υποψήφια για βραβείο Τιαντάν στο τέταρτο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Πεκίνου.

Η βράβευση πάντως στη Νάσβιλ, τη μητρόπολη της κάντρι μουσικής έγινε ερήμην των συντελεστών οι οποίοι ενημερώθηκαν με email για τη διάκριση.

«Ούτε εγώ ούτε ο σκηνοθέτης είχαμε την οικονομική δυνατότητα να πάμε ως το Νάσβιλ», είπε ο Μανώλης Μαυροματάκης στα «ΝΕΑ» το βράδυ της Κυριακής. «Με πληροφορησε τη νύχτα (του Σαββάτου) ο Γιώργος. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα», συμπλήρωσε ο ηθοποιός κυρίως διότι, όπως εξήγησε, η διάκριση ήρθε σε στιγμή επαγγελματικού φόρτου: σκηνοθετεί την «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Πόρτα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών.