Την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η υποψηφιότητα της οποίας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποσύρθηκε από την Κουμουνδούρου, σχολίασε μεταξύ πολλών άλλων την Τρίτη του Πάσχα ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος παράλληλα είπε ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές θα ψηφίσει «ή ΝΔ ή Ποτάμι».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ο Θόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια για την αρχική επιλογή της Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εχοντάς την υποψήφια, ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε μπροστά στους εκλογείς δύο σημαντικά προβλήματα – και γι’ αυτό μου έκανε θετική εντύπωση όταν την είδα στο ψηφοδέλτιο: Πρώτον, τους Ρομά – τους τσιγγάνους, δηλαδή, όπως τους λέγαμε παλιά, συμπολίτες μας που αναγνωρίζουμε όλοι ότι έχουν σημαντικά προβλήματα. Δεύτερον, ότι είναι Μουσουλμάνα, που σημαίνει ότι μπορεί να εκφράσει όχι μόνο τους Μουσουλμάνους της μειονότητας και της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και άλλες ομάδες, όπως είναι οι πακιστανοί εργάτες, οι οποίοι είναι Μουσουλμάνοι και δεν τους καλύπτει καμία σύμβαση και συνθήκη και είναι στο έλεος κάθε αλήτη που θέλει να δείρει έναν Πακιστανό για να κάνει το κέφι του… Και το τρίτο που εκφράζει είναι ότι είναι μια γυναίκα και μάλιστα ό,τι πιο καταπιεσμένο σ’ αυτή τη χώρα, που είναι να είναι γυναίκα, Μουσουλμάνα και Ρομά. Να μη σου τύχει!» είπε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Ο Θ. Πάγκαλος, έχοντας διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών έχει μια βαθύτερη γνώση στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Και κατήγγειλε την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής στο ζήτημα της Σουλεϊμάν και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αποπέμποντάς την, έκανε «τεμενά στον Ερντογάν» και κήρυξε «πίστη στα θέσφατα του προξενείου».

«Το τουρκικό προξενείο είναι κράτος εν κράτει στην Κομοτηνή. Και σας θυμίζω ότι είχα προτείνει – και κανείς δεν με υποστήριξε, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ούτε ο Κώστας Σημίτης – την κατάργησή του. Επειδή υπάρχουν οι Μουσουλμάνοι εκεί, δεν έχει δουλειά. Είναι υπόθεση των Ελληνικών Αρχών, είναι έλληνες πολίτες και όποιος θέλει Προξενείο, ας πάει στη Θεσσαλονίκη. Το προξενείο ασκεί εξουσία στη Θράκη, που είναι τελείως απαράδεκτο, την κυνήγησε και τη διέγραψε. Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεμενά στον Ερντογάν και κηρύσσει πίστη στα θέσφατα του προξενείου να την απολύσει από τους συνδυασμούς, διότι δεν παραιτήθηκε, και την αντικατέστησε με έναν νεολαίο του ΣΥΡΙΖΑ, κοντινό συνεργάτη του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και έχει άριστες σχέσεις με το προξενείο. Την έβγαλε το προξενείο, διότι ήταν ανεξάρτητη από αυτό και είχε έρθει σε αντίθεση μαζί του και ήταν Μουσουλμάνα, Ρομά και γυναίκα, και έβαλε τον άνθρωπό του στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν!» κατήγγειλε ο Θ. Πάγκαλος και συνέχισε εκφράζοντας την απορία του για αυτή την ενέργεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Γιατί το έκανε, ενώ είναι η παράταξη της ανεξαρτησίας και είχε πάει μαζί με τη Χρυσή Αυγή στο Σύνταγμα και φώναζαν “να καεί το μπουρδέλο η Βουλή” υπέρ της ανεξάρτητης Ελλάδας, δεν το ξέρω. Δεν λέω ότι τους δίνει λεφτά το προξενείο, διότι είναι γνωστό ότι χρηματοδοτεί και κάποιους κύκλους, αλλά το έκανε μάλλον για να πάρει μερικά ψηφαλάκια. Είναι αθλιότητα και νομίζω ότι όλοι οι Ρομά της Ελλάδας και ιδίως οι γυναίκες να τιμωρήσουν αμείλικτα τον ΣΥΡΙΖΑ για την αθλιότητα αυτή στην πράξη. Διότι όταν σε πιέζει το προξενείο να βγάλεις την υποψήφια που επέλεξες με ορθά κριτήρια, τότε άρχισε και διαπραγματεύσεις με το προξενείο για δικαιοδοσία στη Θράκη. Αυτό παραδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Περί αυτού πρόκειται, όταν επιλέγει τους υποψηφίους του. Για να πάρει μερικά ψηφαλάκια παραπάνω, ξέρουμε ότι το προξενείο ρίχνει όπου θέλει τις ψήφους των Μουσουλμάνων – έτσι νομίζει, δηλαδή. Αλλά θα την πατήσουν άσχημα, διότι ούτε τώρα όταν έκαναν αυτήν την πρωτοφανή αθλιότητα που δεν έκανε ποτέ στην ιστορία άλλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν και θα πάρουν τις ψήφους που να μην πω μια φράση τώρα Τρίτη μέρα του Πάσχα πόσοι θα είναι… Θα τις πάρει κόμμα που φτιάχνει το προξενείο, γιατί κάνει κόμμα. Δηλαδή, και την αθλιότητα έκαναν και ψήφους δεν θα κερδίσουν τίποτα από αυτό».

«Θα ψηφίσω ή ΝΔ ή Ποτάμι»

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Θόδωρος Πάγκαλος αποκάλυψε τις προτιμήσεις του για τις προσεχείς ευρωεκλογές:

«Θα ψηφίσω ή ΝΔ ή Ποτάμι. Θα ταλαντεύομαι μέχρι τη στιγμή του παραβάν. Θα κριθεί από το σύνολο των επιχειρημάτων και κυρίως από τα θέματα που έχω θέσει και δεν παίρνω απαντήσεις γι’ αυτά. Από το Ποτάμι έχω πάρει κάποιες, όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η κατάργηση του σταυρού που το είπε ο Θεοδωράκης και είναι πολύ ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήρα την αντίθετη απάντηση με την επαναφορά του σταυρού και στις ευρωεκλογές και τώρα μαθαίνω ότι ο κ. Μιχελάκης θα διευρύνει και τον αριθμό των υποψηφίων, για να μαζέψουν ψηφαλάκια. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και φαυλοκρατία».

«Παραδοξολόγος ο Νίκος Δήμου»

Ο ίδιος σχολίασε και την αμφιλεγόμενη δήλωση του Νίκου Δήμου για το «δήθεν» Αγιο Φως και την παραίτησή του από τους υποστηρικτές του Ποταμιού.

«Ηταν λάθος και το είχα πει και στον Σταύρο Θεοδωράκη να βάλει τον Νίκο Δήμου στο ψηφοδέλτιο, διότι είναι ένας εξαιρετικά διανοούμενος άνθρωπος που άλλοι αγαπούν αυτά που γράφει και άλλα όχι, διότι είναι παραδοξολόγος και δεν συμφωνούν όλοι με αυτό» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος. «Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα με τη χριστιανική πίστη του Πάσχα ή με τους Έλληνες ορθοδόξους εάν δεν μεταφερθεί το Άγιο Φως και το ανάψει κάθε παπάς στο ιερό του με ένα τσακμάκι ή σπίρτα. Έτσι νομίζω. Διότι το φως το μεταφερόμενο και οι παρατάξεις στο αεροδρόμιο δεν είναι παραδόσεις της χριστιανικής πίστης και αν το πιστεύει κάποιος αυτό, ας βγει να μου το πει. Δεν χρειάζονται αυτά. Αντί να δώσουμε χρήματα για να ενισχύσουμε τα συσσίτια ή ακόμη και αυτά που πάει να κάνει η κυβέρνηση με τους αστέγους, για να ξεφύγουμε από την αθλιότητα, δεν θα ήταν πιο χριστιανικό αυτό; Οι πιστοί, όμως, θέλουν σόου! Έτσι δεν είναι; Θεωρώ λοιπόν ότι ο Δήμου έχει δίκιο όχι μόνο σ’ αυτό, αλλά σχεδόν σε όλα όσα λέει, αλλά είναι άκαιρο να βγει και να το πει ως υποψήφιος ενός κόμματος που κατεβαίνει στις εκλογές σε συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο».