Τον οδηγό ταξί που μετέφερε τον ασθενή, ο οποίος προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό MERS, από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στην Αμφιάλη, αναζητούν οι ελληνικές αρχές.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο 69χρονος έλληνας ασθενής είχε πυρετό όταν έφτασε από τη Τζέντα στις 17 Απριλίου, και οι μοριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι πάσχει από MERS, το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Ο ιός, συγγενής του ιού που προκαλεί SARS, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο πνευμονία.

Από τα 243 κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί ως σήμερα σε όλο τον κόσμο, τα 93 ήταν θανατηφόρα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,, Κατάρ, Ιορδανία, Ομάν, Κουβέιτ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και Μαλαισία. Το κρούσμα στην Ελλάδα είναι το δέκατο στην Ευρώπη.

Για τον εντοπισμό ατόμων που ενδεχομένως εκτέθηκαν στον ιό, το ΚΕΕΛΠΝΟ καλεί τον οδηγό ταξί που μετέφερε τον ασθενή από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, στην περιοχή Αμφιάλης Κερατσινίου μεταξύ των ωρών 14:30 – 16:30 στις 17 Απριλίου, να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα: 210 5212054 και 210 5212000».

Ο κοροναϊός του MERS δεν αποκλείεται να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από καμήλες, παραμένει όμως άγνωστο αν μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής ή με άλλον τρόπο.

Όπως επισημαίνει πάντως το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά τη λήψη μέτρων στα σύνορα.

Ο 69χρονος ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο οποίος είναι σχεδιασμένος να εμποδίζει την απόδραση μικροβίων.

Οδηγίες για την αναγνώριση των κρουσμάτων MERS έχουν σταλεί σε όλα τα νοσοκομεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.