Ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Ντένις Πουσίλιν διεμύνησε την Παρασκευή πως δεν θεωρεί ότι οι άνδρες του δεσμεύονται από τη συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εκκενώσουν κτίρια που έχουν καταλάβει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ «δεν υπέγραψε τίποτε για εμάς, υπέγραψε εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πουσίλιν, επικεφαλής της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Ντονέτσκ.

Ο Πουσίλιν είπε πως οι άνδρες του «θα σκεφθούν να εγκαταλείψουν δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει μόνο όταν η παράνομη κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει το ίδιο». Τόνισε ακόμα πως συνεχίζει τις ετοιμασίες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για αυξημένη αυτονομία από το Κίεβο στις 11 Μαΐου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια απηύθυνε νέα προειδοποίηση προς τους αντάρτες λέγοντας ότι το Κίεβο θα προβεί σε «περισσότερο στοχευμένες ενέργειες» την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τη συμφωνία της Γενεύης.

Ο κ. Ντεστσίτσια είπε ότι η καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης οφείλεται στην επιθυμία του Κιέβου να δώσει χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας, εν μέσω ορθόδοξου Πάσχα, καθώς οι παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη κατευθύνονται προς τις πόλεις που έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών.

«Ελπίζουμε ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα κτίρια, να παραδώσουν τα όπλα, σήμερα, αύριο, ώστε να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε την αποστολή να διαπραγματευτεί, να μεσολαβήσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία», σημείωσε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Αλλά, αν αυτό δεν αρχίσει σε λίγες ημέρες, νομίζω πως μετά το Πάσχα θα υπάρξουν πιο στοχευμένες ενέργειες», συμπλήρωσε.

Το Κίεβο υπόσχεται αποκέντρωση εξουσιών και «ειδικό καθεστώς» για τη ρωσική γλώσσα

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές του Κιέβου υποσχέθηκαν την αποκέντρωση των εξουσιών και «ένα ειδικό καθεστώς» για τη ρωσική γλώσσα προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στις ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σε κοινό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απηύθυναν έκκληση για εθνική ενότητα, προέτρεψαν τους πολίτες να απέχουν από τη βία και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του συντάγματος και την αποκέντρωση περισσότερων εξουσιών προς τα τοπικά συμβούλια, περιλαμβανομένου του θέματος της επίσημης γλώσσας τους, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των ρωσόφωνων διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει προετοιμασθεί να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα ενισχύσει τις εξουσίες των περιοχών» είπε ο Γιατσενιούκ. Αυτό θα συμπεριλαμβάνει το να εκχωρήσουμε εκτελεστικές εξουσίες σε αξιωματούχους που έχουν εκλεγεί σε τοπικό επίπεδο στην θέση εκείνων που έχουν οριστεί από την κεντρική διοίκηση, υποστήριξε.

«Θα ενισχύσουμε το ειδικό καθεστώς της ρωσικής γλώσσας και θα προστατεύσουμε αυτή τη γλώσσα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ, από την άλλη, εξέφρασε την απογοήτευσή του που το Κοινοβούλιο απέτυχε να εγκρίνει ομόφωνα ένα ψήφισμα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Το έως πρότινος κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις δεν επαρκούν. Το κόμμα θέλει να ισχύει για τη ρωσική γλώσσα το ίδιο καθεστώς με την ουκρανική.

Με αφορμή την έλευση του Πάσχα ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να απλώσουν ο ένας το χέρι στον άλλο, να απέχουν από ριζοσπαστικές ενέργειες και τη γλώσσα του μίσους».

Υπογράμμισε την επιθυμία του για μια «ενιαία Ουκρανία», μια φράση που συνδυάζει την υπόσχεση της αποκέντρωσης των εξουσιών με την απόρριψη των ομοσπονδιακής δομής που προτείνουν ορισμένοι στις ανατολικές περιοχές και η Ρωσία. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι αυτό θα οδηγούσε στη συνεχή ρωσική παρέμβαση και τελικά στη διαίρεση του ουκρανικού κράτους.

«Για να επιτύχουμε την ειρήνη και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών της Ουκρανίας» προσέθεσε, «τα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την παραχώρηση, εντός μιας συγκεκριμένης περιοχής, μαζί με την ουκρανική γλώσσα, την επίσημη γλώσσα, του επίσημου καθεστώτος στη ρωσική γλώσσα ή σε μια άλλη γλώσσα που μιλά η πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού».

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η αντιτρομοκρατική μονάδα των υπηρεσιών ασφαλείας του ουκρανικού στρατού, προκειμένου να εκδιώξει τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα συνεχιστεί παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, ανακοίνωσε την Παρασκευή στο Κίεβο η εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται και το πόσο θα συνεχιστεί [ακόμη] εξαρτάται από το πόσο οι τρομοκράτες θα παραμείνουν στη χώρα μας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Μαρίνα Οσταπένκο,

Η συμφωνία της Γενεύης, στην οποία κατέληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων, υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία της Γενεύης δίνει προεξάρχοντα ρόλο για την επιτήρησή της σε παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).