Οι γονείς των μαθητών που αγνοούνται μετά το ναυάγιο την Τετάρτη ενός οχηματαγωγού στα ανοικτά της Νότιας Κορέας κατηγόρησαν την Παρασκευή, για ανικανότητα την κυβέρνηση της χώρας, τα σωστικά συνεργία, αλλά και το πλήρωμα του πλοίου, στο πηδάλιο του οποίου την ώρα του δυστυχήματος βρισκόταν ο τρίτος αξιωματικός και όχι ο πλοίαρχος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 48 ώρες μετά το δυστύχημα είναι απίθανο να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους 268 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται, πολλοί εκ των οποίων είναι μαθητές.

Μέχρι στιγμής 28 σοροί έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Λιμενικού.

Στο Sewol, το οποίο εκτελούσε ένα τακτικό δρομολόγιο προς το νησί Τζετζού, επέβαιναν 475 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 352 μαθητές λυκείου που είχαν πάει σχολική εκδρομή. Από αυτούς 179 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Εκατοντάδες δύτες που βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος, περίπου 20 χιλιόμετρα από τις νοτιοδυτικές ακτές την Νότιας Κορέας, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εισέλθουν στο πλοίο εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων και των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία εγχέουν οξυγόνο στην αίθουσα του εστιατορίου του πλοίου όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν οι περισσότεροι επιβάτες την ώρα του δυστυχήματος.

Τρεις γερανοί έχουν φτάσει στο σημείο του ναυαγίου, όμως θα ξεκινήσουν την ανάσυρση του πλοίου μόλις εξανεμιστούν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Η έρευνα για τα αίτια του χειρότερου ναυτικού δυστυχήματος που έχει σημειωθεί στη Νότια Κορέα εδώ και 21 χρόνια επικεντρώνονται στον 69χρονο πλοίαρχο του Sewol και το πλήρωμα.

«(Ο καπετάνιος) ενδέχεται να μην ήταν στη γέφυρα. Και ο άνθρωπος στο πηδάλιο την ώρα (του δυστυχήματος) ήταν ο τρίτος αξιωματικός», δήλωσε ο Παρκ Τζάε Οκ εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση.

Πάντως είναι συνηθισμένο κατώτεροι αξιωματικοί να αναλαμβάνουν το πηδάλιο στη διάρκεια του ταξιδιού των 400 χιλιομέτρων από το λιμάνι Ιντσεόν στην ηπειρωτική Νότια Κορέα ως το νησί Τζεζού, καθώς πρόκειται για ένα τακτικό δρομολόγιο σε γνωστά νερά.

Το δυστύχημα συνέβη σε ήρεμα, ρηχά νερά και οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στον ρόλο του πληρώματος του Sewol καθώς το πλοίο φαίνεται να έχει καθαρό μητρώο ασφάλειας.

Οι γονείς των αγνοούμενων μαθητών κατηγορούν τον πλοίαρχο Λι Τζουν Σοκ για την τραγωδία, καθώς την ώρα που εκατοντάδες επιβάτες του πλοίου βρέθηκαν παγιδευμένοι εκείνος βρισκόταν στο πίσω μέρος του πλοίου, όπως δήλωσε ο Παρκ Τζάε Οκ.

Εξάλλου αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο πλοίαρχος και μερικά μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το σκάφος την ώρα που άλλα μέλη του πληρώματος καλούσαν τους επιβάτες να μείνουν εκεί όπου βρίσκονταν, καθώς το πλοίο άρχιζε να βυθίζεται, περίπου 25 χλμ. νοτιοδυτικά του Τζιντό, ενός μεγάλου νοτιοκορεάτικου νησιού.

Τόσο ο πλοίαρχος όσο και η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ανήκει το Sewol έχουν ζητήσει συγγνώμη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όμως κανένας από τους δύο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το δυστύχημα.

Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι ακόμη γνωστά. Πολλοί επιβάτες που διασώθηκαν δήλωσαν ότι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και στη συνέχεια το φέρι ακινητοποιήθηκε απότομα, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι το πλοίο χτύπησε στο βυθό ή σε κάποιο βυθισμένο αντικείμενο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι είναι πιθανό το φορτίο του Sewol, περίπου 150 αυτοκίνητα, να μετακινήθηκαν, αποσταθεροποιώντας το.

Ο πλοίαρχος από την πλευρά του λέει ότι δεν χτύπησε σε ύφαλο.

Σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο, ο 69χρονος καπετάνιος έχει πολύχρονη εμπειρία και εκτελούσε το δρομολόγιο Ιντσεόν-Τζεζού εδώ και οκτώ χρόνια.

Πάντως η οργή και η αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων μεγαλώνουν καθημερινά. Κυρίως οι γονείς των μαθητών επικρίνουν έντονα τις αρχές, τις οποίες κατηγορούν για αδιαφορία και ψεύδη.

«Η κυβέρνηση είπε ψέματα χθες», δήλωσε σήμερα ένας άνδρας, που είπε ότι μιλά εξ ονόματος όλων των γονιών, σε μια παρέμβαση που μεταδόθηκε απευθείας από την νοτιοκορεάτικη τηλεόραση.

«Σας ρωτώ όλους: Έτσι γίνονται τα πράγματα στη Νότια Κορέα; Σας παρακαλούμε μία ακόμη φορά, σας παρακαλώ, σώστε τα παιδιά μας».

Ο ίδιος είπε ότι στο σημείο της τραγωδίας έχει δει μερικά σκάφη και δύτες και όχι 500 δύτες, 169 πλοία και 29 αεροπλάνα, όπως ισχυρίζεται η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση.

Μαζί με άλλους γονείς μετέβη επί τόπου χθες Πέμπτη με ένα πλοίο το οποίο ναύλωσαν τα σωστικά συνεργεία για τις οικογένειες των θυμάτων.

Εξάλλου στις τάξεις του σχολείου Ντανουόν, στο οποίο φοιτούσαν οι αγνοούμενοι μαθητές, οι συμμαθητές τους αφήνουν μηνύματα στα θρανία τους, στους πίνακες και τα παράθυρα ζητώντας την ασφαλή επιστροφή των φίλων τους.

«Θα σε δω ξανά, θα σου πω ότι σε αγαπώ γιατί δεν στο έχω πει αρκετά», γράφει ένα από τα μηνύματα.

Δεκατέσσερις μαθητές και δάσκαλοι αυτού του λυκείου, που βρίσκεται στην πόλη Ασάν, μια βιομηχανική πόλη στα περίχωρα της Σεούλ όπου ζουν κυρίως εργάτες σε εργοστάσια και οικογενειάρχες της μεσαίας τάξης, έχουν βρεθεί νεκροί μετά το ναυάγιο, ενώ 247 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το σχολείο στο οποίο φοιτούν σχεδόν 1.400 μαθητές έχει κλείσει ως τις 23 Απριλίου.

Οι οικογένειες και οι φίλοι των αγνοούμενων είναι συγκεντρωμένοι στην αίθουσα του γυμναστηρίου του σχολείου, όπου μια γιγαντοοθόνη δείχνει απευθείας τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Στην είσοδο του λυκείου ομάδες του Ερυθρού Σταυρού της Νότιας Κορέας μοιράζουν νερό και τρόφιμα στους φίλους και συγγενείς των αγνοούμενων μαθητών. Νοτιοκορεάτικες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν εγκαταστήσει δωρεάν τηλέφωνα ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με όσους έχουν μεταβεί στο σημείο της τραγωδίας.