Το χαρτί της κυβερνησιμότητας ρίχνει στην προεκλογική της τακτική η Δημοκρατική Αριστερά υποσχόμενη αλλαγή της κυβερνητικής ατζέντας προς μια προοδευτική κατεύθυνση.

Η Αγίου Κωνσταντίνου το τελευταίο διάστημα επιμένει στην ανάγκη ενδυνάμωσης του σχήματος Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία με στόχο τη συμμετοχή της σε κυβερνήσεις συνεργασίας στις οποίες, όπως διαβεβαιώνει, θα επιβάλλει το δικό της κοινωνικό στίγμα.

Εσχάτως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έχει εγκαταλείψει τη ρητορική που εστιαζόταν στην κριτική απέναντι στο ΠαΣοΚ του κ. Βενιζέλου αλλά και στην αιτιολόγηση της απόρριψης του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει εστιάσει την επιχειρηματολογία του στην αναγκαιότητα να αποτελέσει ο τρίτος πόλος κυβερνητική δύναμη.

Η στρατηγική αυτή αποφασίστηκε έπειτα από μια προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που έκαναν οι επιτελείς της ΔΗΜΑΡ και η οποία προσπέρασε τα ευρήματα γύρω από την πρόθεση ψήφου που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τις εκλογικές επιδόσεις του σχήματος. (Σε γενικές γραμμές τής δίνουν ποσοστά 2,7%-3%)

«Διαβάζουμε βεβαίως και το θέμα πρόθεση ψήφου που μας δίνει χαμηλά ποσοστά αλλά εξαιρετικά χαμηλά είναι και τα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» λένε από την Αγίου Κωνσταντίνου.

ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ. Στις δημοσκοπήσεις λοιπόν η ΔΗΜΑΡ εστιάζει στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων που κυμαίνεται 20%-38% και εκτιμά ότι το βράδυ της 25ης Μαΐου η δημοσκοπική εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματική εικόνα: «Π.χ. πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι ανάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 που βγήκε δεύτερο κόμμα ή με την έκπληξη του ΠαΣοΚ που πέρασε τη ΝΔ με 10 μονάδες διαφορά το 2009» εξηγεί παράγων του κόμματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τη ΔΗΜΑΡ στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στην κατηγορία «αναποφάσιστοι» παραμένει ιδιαίτερα υψηλή η δημοτικότητα του Φ. Κουβέλη –έρχεται πρώτος ή δεύτερος –ενώ και η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει μετά τον ΣΥΡΙΖΑ το πιο δημοφιλές κόμμα σε ό,τι αφορά την άσκηση αντιπολιτευτικής γραμμής.

Τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου αναγνωρίζουν ότι έχουν σημαντικές διαρροές προς Το Ποτάμι, ωστόσο βλέπουν ότι έχουν μετακινήσεις από και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αντιστοίχως από και προς το ΠαΣοΚ που δεν επιτρέπουν –όπως λένε –την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. Το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του κόμματος έχει προτείνει ανακωχή προς τη μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ ζητώντας από όλους να στηρίξουν τη μάχη που θα δώσει ο τρίτος πόλος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Ο Φ. Κουβέλης μίλησε με τον Γρηγόρη Ψαριανό ο οποίος, ως γνωστόν, έθεσε ζήτημα εσωκομματικής δημοκρατίας στη ΔΗΜΑΡ και του ζήτησε να κατεβάσει τους τόνους και να στηρίξει την προσπάθεια. Εκείνος από την πλευρά του αποδέχτηκε την πρόταση, ωστόσο προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι εάν δεν καταγράψει ικανοποιητικά ποσοστά στις ευρωεκλογές «τότε θα υπάρχει θέμα», υπονοώντας πολλά.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας και μέχρι πρότινος Νο2 του κόμματος Σπύρος Λυκούδης επίσης έχει περιορίσει την κριτική του προς την ακολουθούμενη τακτική, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι μετά τη διπλή αναμέτρηση του Μαΐου θα μιλήσει και θα προχωρήσει και σε κινήσεις (συγκρότηση τάσης) επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ηγετική ομάδα εφόσον ασφαλώς του το επιτρέψουν τα αποτελέσματα για τη Δημοκρατική Αριστερά.