Θα ήθελα να ξέρω ποιοι είναι υπεύθυνοι για τις οικονομικές εξαγγελίες που κάνει κάθε τόσο ο κ. Τσίπρας. Διότι ο ίδιος αποκλείεται να αποφασίζει και να εξαγγέλλει πράγματα που δεν έχουν καμιά απολύτως λογική στην πραγματική οικονομία!

Τελευταίο παράδειγμα, η υπόσχεση που έδωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του σε σουηδή δημοσιογράφο: μόλις βγει κυβέρνηση θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα από τα 520 στα 750 ευρώ. Επαναλαμβάνω: στον ιδιωτικό τομέα…

Μια ερώτηση να είχε κάνει στους υπευθύνους των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα είχε μάθει ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν υπάρξει πάνω από 100.000 λουκέτα: οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές. Δεν έχουν τη δυνατότητα δανεισμού γιατί οι τραπεζικές κάνουλες έχουν στερέψει. Δεν μπορούν να αγοράσουν εμπόρευμα ή πρώτες ύλες διότι κανείς δεν συναλλάσσεται πλέον με επιταγές παρά μόνο με μετρητά και διώχνουν τους υπαλλήλους τους έναν έναν μπας και παραμείνουν ανοιχτοί για έναν ακόμη μήνα, ελπίζοντας σε ένα θαύμα που δεν έρχεται.

Αρα, το μοναδικό αποτέλεσμα που θα είχε η αύξηση του κατώτατου μισθού στις συνθήκες κρίσης που ζούμε, θα ήταν η αύξηση της ανεργίας. Το –οριακό οικονομικά –εμπορικό κατάστημα με τρεις υπαλλήλους και μισθολογικές δαπάνες 1.560 ευρώ τον μήνα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να πληρώσει μισθούς 2.250 ευρώ –690 ευρώ περισσότερα τον μήνα, 9.660 ευρώ περισσότερα τον χρόνο –χώρια τις ασφαλιστικές εισφορές!

Με απλή αριθμητική, εάν γινόταν πράξη η εξαγγελία Τσίπρα θα οδηγούσε τον έμπορο που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, στο να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων του. Με άλλα λόγια, σε μια περίοδο με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανέργους κατά την οποία ο εργαζόμενος θα δεχόταν να δουλέψει και με 350 ευρώ μαύρα για να πάει ψωμί στο σπίτι, δεν μπορείς να εξαγγέλλεις αυξήσεις κατώτατου μισθού.

Δυστυχώς, με την ίδια προχειρότητα και στόχο το «χάιδεμα των αφτιών» των ψηφοφόρων και μόνο, έχει φτιαχτεί το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαγγελίες για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων σε μια χώρα που δεν έχει χρήματα να πληρώσει συντάξεις, για περικοπή του χρέους της χώρας με τη μέθοδο του βομβιστή καμικάζι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για επιστροφή των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων του Δημοσίου και των τραπεζών στα χέρια του χρεοκοπημένου κράτους, είναι πυροτεχνήματα που μπορεί να τα εκτοξεύει ένα κόμμα του 4%, όχι όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.