Η θλίψη έδινε τη θέση της στην οργή χθες στην πόλη Τζίντο, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι οι γονείς των αγνοούμενων εφήβων επιβατών του ναυαγισμένου νοτιοκορεατικού πλοίου «Sewol». Οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν περίπου 20 χλμ. ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Νότιας Κορέας παρά τους ισχυρούς ανέμους, τα μεγάλα κύματα και την περιορισμένη ορατότητα. Οι συγγενείς ωστόσο επιμένουν να κατηγορούν τις Αρχές για τραγικές καθυστερήσεις από το πρώτο λεπτό του ναυαγίου, αλλά και για έλλειψη ενημέρωσης. Ελπίζοντας σε μία οποιαδήποτε αντίδραση, οι διασώστες επιχείρησαν να χτυπήσουν με σφυρί το σκαρί του πλοίου, για να λάβουν όμως ως απάντηση την απόλυτη σιωπή.

Το οχηματαγωγό και επιβατηγό «Sewol» είχε αποπλεύσει με 325 μαθητές της Β’ Λυκείου από το λιμάνι Ιντσεόν, στη Δυτική Νότια Κορέα, με προορισμό το τουριστικό νησί Ζεζού, γνωστό και ως Νοτιοκορεατική Χαβάη. Το περίμεναν με αγωνία, αναφέρουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ηταν η τελευταία ευκαιρία τους για διασκέδαση ενόψει μιας δύσκολης χρονιάς εξαντλητικής μελέτης για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Λίγο πριν από τις 9 το πρωί τής Τετάρτης το όνειρο έγινε εφιάλτης. Το πλοίο τους, το οχηματαγωγό και επιβατηγό «Sewol», βάρους 6,8 τόνων και χωρητικότητας 921 ατόμων, άρχισε να μπατάρει προς τα αριστερά. Μέσα σε δύο ώρες είχε βυθιστεί στα γκριζογάλανα νερά της Νότιας Κορέας.

Σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά, 287 επιβάτες –στην πλειονότητά τους μαθητές –παραμένουν αγνοούμενοι και για πολλούς νεκροί. Εως χθες το βράδυ ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έφθανε τους εννέα ενώ οι διασωθέντες είναι 179.

Στο άκουσμα της ταυτότητας της έκτης νεκρής μαθήτριας οι γονείς της έβγαλαν μία σπαρακτική κραυγή. Μαζί τους, μέσα σε ένα κρύο γυμναστήριο της πόλης Τζίντο, περίμεναν εξαντλημένοι από την πολύωρη αναμονή εκατοντάδες ακόμη μανάδες και πατεράδες. Στη θέα του πρωθυπουργού Τσουνγκ Χονγκ Γουόν, ο οποίος πήγε για να τους συμπαρασταθεί, κάποιοι ξέσπασαν: τον τράβηξαν από το σακάκι, του πέταξαν νερό και μπουκάλια, ούρλιαζαν να τους φέρει τα παιδιά τους πίσω.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει για ποιον λόγο το πλοίο έγειρε τόσο πολύ ούτε γιατί τόσο πολλοί επιβάτες παγιδεύτηκαν, παρότι μεσολάβησε αρκετή ώρα μέχρι το φέρι να βυθιστεί ολόκληρο. Κάποιοι είπαν πως από τα μεγάφωνα τους συμβούλευαν να παραμείνουν στις θέσεις τους. Αλλοι μιλάνε για έναν δυνατό θόρυβο, μία μεγάλη κλίση κι έπειτα το χάος.

«Η κυβέρνηση ήταν ανίκανη ακόμη και να μετρήσει σωστά τους αγνοουμένους», έγραφε χθες η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νότιας Κορέας, η συντηρητική «Chosun Ilbo», αν και φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση του προέδρου Παρκ Γκέουν Χιε.

Εφυγε πρώτος…

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο καπετάνιος του πλοίου, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, ήταν από τους πρώτους που το εγκατέλειψε