Τι θα φάτε το βράδυ της Ανάστασης; Σκέτη μαγειρίτσα με σαλάτα ή μαγειρίτσα, κόκκινο αβγό, λίγο κρεατάκι, τσουρέκι και κουλουράκια; Και τι προτιμάτε από το αρνί; Στήθος ή μπούτι;
Οι ερωτήσεις αυτές δεν είναι ρητορικές, ούτε αθώες. Οι απαντήσεις που θα δώσετε μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο ελαφρύ στομάχι και τη δυσπεψία ή, χειρότερα ακόμα, στην παγκρεατίτιδα ή μια κρίση χολής.
Πεπτικά προβλήματα όπως αυτά είναι πολύ συνηθισμένα στη χώρα μας την εβδομάδα που αρχίζει την Κυριακή του Πάσχα, σε βαθμό ώστε να θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες όλου του χρόνου για την υγεία μας. Αιτία το ότι πολύς κόσμος έπειτα από νηστεία λίγων ή πολλών ημερών καταναλώνει μέσα σε λιγότερο από 15 ώρες (από το βράδυ της Ανάστασης έως το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα) υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων με άφθονα ζωικά λιπαρά.
Τα πολλά λίπη, όμως, μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη, η οποία ουσιαστικά αρχίζει τη στιγμή που καθόμαστε στο τραπέζι και βλέπουμε μπροστά μας τις πιατέλες: η εικόνα και η μυρωδιά των τροφίμων στέλνουν ένα σήμα στον εγκέφαλο και από εκεί στο στομάχι για να ετοιμαστεί το πεπτικό σύστημα για το επερχόμενο γεύμα.
Οπως εξηγεί ο δρ Τζον Φ. Κουέμερλε, καθηγητής στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Commonwealth της Βιρτζίνια, πριν καν φάμε την πρώτη μπουκιά, το στομάχι έχει απελευθερώσει οξέα και πεπτικά ένζυμα και αρχίζει να διαστέλλεται για να δεχτεί το φαγητό – και όσο τρώμε, τόσο περισσότερα οξέα και ένζυμα παράγονται, και διαστέλλεται το στομάχι. Οταν γεμίσει με φαγητό, στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο για να τον ενημερώσει πως πρέπει να ενεργοποιηθεί το αίσθημα του κορεσμού της πείνας και να πάψουμε να τρώμε.
Ομως εγκέφαλος έχει την ικανότητα να παρακάμπτει το μήνυμα του κορεσμού σε εξαιρετικές περιστάσεις –και το να βλέπει μπροστά του άφθονο φαγητό ύστερα από μια περίοδο στέρησης, όπως είναι η νηστεία, αποτελεί τέτοια περίσταση. Επιπλέον, εάν τρώμε πολύ γρήγορα (επίσης συνηθισμένο μετά τη νηστεία), το μήνυμα κορεσμού της πείνας δεν προλαβαίνει να φτάσει εγκαίρως σε αυτόν – χρειάζεται 20 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζουμε να τρώμε, κατά τον δρα Ιαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητή Μεταβολικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Αν, δε, το φαγητό περιέχει πολλά λιπαρά, καθυστερεί η προώθηση του φαγητού από το στομάχι προς το λεπτό έντερο, με συνέπεια να συσσωρεύεται η τροφή στο στομάχι προκαλώντας προβλήματα όπως η δυσπεψία και τα φουσκώματα, κατά τον δρα Κουέμερλε.
Αλλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι μετεωρισμός (αέρια), γενική δυσφορία στην κοιλιά και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Και το… κερασάκι στην τούρτα: το πολύ αλκοόλ (από τρία ποτηράκια κρασί και πάνω) μπορεί να επιβαρύνει προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια (πέτρες ή λάσπη στη χολή), η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα, τα εκκολπώματα και οι κολίτιδες στο παχύ έντερο.
Τι να κάνετε
Το βράδυ της Ανάστασης περιορισθείτε σε ένα πιάτο μαγειρίτσα και σαλάτα. Η μαγειρίτσα με εντόσθια, ρύζι, αβγά, μαρούλι και κρεμμυδάκια αποδίδει έως και 580 θερμίδες και 36 γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα.
Μη βάζετε πολύ αλάτι και πρόσθετα λίπη στα φαγητά σας.