Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και ο οκτάμηνος πρίγκιπας Γεώργιος έφθασαν τη Μεγάλη Τετάρτη στο Σίδνεϊ, δεύτερο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας τους.

Κατέβηκαν από αεροσκάφος της αυστραλιανής πολεμικής αεροπορίας προερχόμενοι από τη Νέα Ζηλανδία όπου διέμειναν περί τις δέκα ημέρες.

Η δούκισσα του Κέμπριτζ, με φόρεμα σε έντονο κίτρινο, κρατούσε στην αγκαλιά της τον οκτάμηνο γιο τους.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ και ο γενικός κυβερνήτης Σερ Πίτερ Κόσγκροβ, εκπρόσωπος της βασίλισσας της Αγγλίας στην Αυστραλία, υποδέχθηκαν την οικογένεια στο αεροδρόμιο.

Η επίσκεψη του δούκα και της δούκισσας στην Αυστραλία θα αρχίσει με μεγάλο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει απόψε η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Όπερα του Σίδνεϊ, μνημείο σύμβολο της πόλης.

Αύριο, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα μεταβούν στα Γαλάζια Όρη, μια οροσειρά κοντά στο Σίδνεϊ, στις 19 Απριλίου στο Μπρισμπέιν, στην ανατολική ακτή και στις 22 του μηνός στο Ουλούρου, στα κεντρικά της χώρας, στις 23 Απριλίου στην Αδελαΐδα, στο νότο και στις 24 και 25 στην πρωτεύουσα Καμπέρα, στα νοτιοανατολικά, πριν επιστρέψουν στην Αγγλία.

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, πρώην βρετανικές αποικίες, έχουν ως πολίτευμα τη συνταγματική μοναρχία με αρχηγό κράτους το μονάρχη της Βρετανίας.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Nielsen για λογαριασμό του ομίλου ΜΜΕ Fairfax, σε δείγμα 1.400 ερωτηθέντων, δείχνει ότι η υποστήριξη στην εγκαθίδρυση προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Αυστραλία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 20 χρόνια και πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στη δημοτικότητα του Γουίλιαμ, της Κέιτ και του μικρού Τζορτζ. Περί το 42% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας δημοκρατίας, το 51% θέλει να διατηρηθεί το καθεστώς της συνταγματικής μοναρχίας. Ωστόσο το θέμα αφήνει γενικά τους Αυστραλούς μάλλον αδιάφορους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Fairfax-Nielsen, η υποστήριξη στη βρετανική βασιλική οικογένεια είναι στο υψηλότερο επίπεδό της στους Αυστραλούς ηλικίας 18-24 ετών, με το 60% να πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει τη συνταγματική μοναρχία και μόλις το 28% να στηρίζει μια μετάβαση σε ένα σύστημα διακυβέρνησης προεδρευομένης δημοκρατίας.

Το πριγκιπικό ζεύγος έτυχε θερμής υποδοχής στη Νέα Ζηλανδία και ο πρωθυπουργός Τζον Κέι ελπίζει ότι οι εικόνες από τη χώρα του που μεταδόθηκαν στο εξωτερικό με την ευκαιρία της επίσημης αυτής επίσκεψης θα ενισχύσουν τον τουρισμό.