Ο ισχυρισμός του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, σε αυστραλιανό κανάλι ότι το κόμμα του έχει παραρτήματα στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ και «θα επεκταθεί σε όλη την Αυστραλία» θορύβησε τις αυστραλιανές αρχές.

Η σχετική εκπομπή την οποία παρακολούθησαν πάνω από ένα εκατομμύριο τηλεθεατές προκάλεσε αίσθηση στην αυστραλιανή κοινή γνώμη.

Σύμφωνα, πάντως, με εκπρόσωπο της αστυνομίας «το θέμα ερευνάται αλλά δεν προκύπτει ότι υπάρχουν οργανώσεις της Χρυσής Αυγής».

Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι οπαδοί της που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους σε εκδηλώσεις φορώντας φανελάκια της Χρυσής Αυγής.

Εξάλλου, σε δυο διαμαρτυρίες που έγιναν έξω από το ελληνικό προξενείο του Σίδνεϊ, με αίτημα να αποφυλακιστούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα φτωχή.

Παρόλα αυτά προγραμματίζεται και τρίτη διαμαρτυρία με το ίδιο αίτημα, στις 2 Μαΐου, αυτή τη φορά έξω από το ελληνικό προξενείο του Σίδνεϊ. Επίσης, ορισμένοι οπαδοί της Χρυσής Αυγής διεξάγουν έρανο και συγκεντρώνουν τρόφιμα και ρουχισμό που στέλνουν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως με τίτλο «Ελληνική Τραγωδία- Η άνοδος του Νεοναζισμού» στην Ελλάδα, η γνωστή εβδομαδιαία εκπομπή επικαίρων θεμάτων 60 Minutes του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου NINE παρουσίασε την Κυριακή ένα εκτενές ρεπορτάζ γύρω από την Χρυσή Αυγή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η δημοσιογράφος του καναλιού Allison Langdon επισκέφθηκε την Ελλάδα και όπως τόνισε στην εισαγωγή της, «η άνοδος του νεοναζισμού, 80 χρόνια μετά την κατάρρευση του Χίτλερ είναι υπαρκτή και ανησυχητική στην Ευρώπη και πιο πολύ στην Ελλάδα». Στο ρεπορτάζ προβλήθηκαν ασπρόμαυρα στιγμιότυπα από την εποχή του Χίτλερ, με παράλληλα στιγμιότυπα από τη σημερινή δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Η αυστραλή ρεπόρτερ σχολιάζοντας τις εικόνες από κινητοποιήσεις μελών της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για φρικιαστικές εικόνες που πιστοποιούν την άνοδο του νεοφασισμού στην Ευρώπη με επίκεντρο την Ελλάδα.

Μάλιστα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, όταν ρωτήθηκε από την ίδια τι νομίζει για το Χίτλερ απάντησε ότι «ο Χίτλερ ήταν μεγάλη προσωπικότητα σαν το Στάλιν» για να προσθέσει ότι «σε κάθε περίοδο της ιστορίας πρέπει να υπάρχουν κάποιοι που θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά…».

Στο ρεπορτάζ τονίστηκε πως η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει η Ελλάδα. «Κύριος στόχος της Χρυσής Αυγής είναι να διώξει όλους τους μετανάστες από την Ελλάδα. Ακόμα και με τη βία» τόνισε η δημοσιογράφος.

«Μιλάμε για ακήρυχτο πόλεμο. Για εισβολή», είπε ο Ηλίας Παναγιώταρος και συμπλήρωσε πως «σε μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων έχουν προστεθεί 2,5 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες που εισέβαλαν στη χώρα. Κυρίως Μουσουλμάνοι. Φανατικοί Μουσουλμάνοι».

«Είναι απίστευτο, ειρωνικό και τρομακτικό που στην Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο Ξένιος Δίας, κερδίζει έδαφος ο φασισμός και η ξενοφοβία» παρατήρησε η αυστραλή δημοσιογράφος.

«Αντιγράφουν τον Χίτλερ και αυτό είναι ανησυχητικό» υποστήριξε στην εκπομπή ο ακτιβιστής Πάνος Γκαργάνας. Ο Η. Παναγιώταρος πάντως διέψευσε πως είναι νεοναζί. «Είμαστε Έλληνες εθνικιστές» είπε.

«Και οι Γερμανοί του Χίτλερ έλεγαν πως είναι εθνικιστές. Οι ομοιότητες με τον Χίτλερ είναι πολλές» τόνισε η ρεπόρτερ που συμπλήρωσε πως «η Χρυσή Αυγή όπως και ο Χίτλερ είναι εναντίον των Εβραίων, των μεταναστών και των ομοφυλόφιλων». «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα αλλά μια παραστρατιωτική οργάνωση» συνέχισε η Άλισον Λάγκτον που έκανε αναφορά στις επιθέσεις εναντίον των μεταναστών και μάλιστα από «ειδικά τάγματα» όπως είπε.

Φιλοξενήθηκαν και μετανάστες που είπαν πως κακοποιήθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής.

«Τρία εκατομμύρια μετανάστες καταστρέφουν την χώρα και τη ζωή μας» υποστήριξε ο Παναγιώταρος και αρνήθηκε ότι η Χρυσή Αυγή πήρε το νόμο στα χέρια της. «Αν το κάναμε θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα» είπε.

Στην εκπομπή έγινε ιδιαίτερος λόγος και για ύπαρξη παραρτημάτων της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία. Εμφανίστηκε μάλιστα ένας ομογενής, ο Νικ Μεντιζάρης που λέει ότι πολλοί Έλληνες της Αυστραλίας στηρίζουν την Χρυσή Αυγή. «Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα» λέει ο Μεντιζάρης που επισκέφθηκε γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα για να εκφράσει την συμπαράστασή του.

«Έχουμε παράρτημα στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ και θα επεκταθούμε σε όλη την Αυστραλία» ανέφερε ο Παναγιώταρος. Στη συνέχεια του ρεπορτάζ προβλήθηκαν επεισόδια με πρωταγωνιστές μέλη της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσά τους και ο Η. Παναγιώταρος. «Αν η Χρυσή Αυγή επεκταθεί στην Αυστραλία θα πρέπει να αναμένουμε πως θα ζήσουμε ανάλογες σκηνές» είπε η δημοσιογράφος.

To ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε με αναφορές στις διώξεις εναντίον βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.