Ο απόλυτος ηγέτης του Ευρωπαϊκού μπάσκετ την τελευταία διετία είναι ΕΔΩ και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε τεράστια νίκη ψυχολογίας με εκπληκτικό τρίποντο στην εκπνοή (68-65).

Στο μυαλό του το δούλευε εδώ και καιρό. Ήταν το απωθημένο του. Ενός ανθρώπου που έχει κερδίσει τα πάντα και στα τελευταία λεπτά ζήτησε επιτακτικά τη μπάλα. Τόσο στην προτελευταία φάση, όπου πέτυχε το 65-63 με ένα παλληκαρήσιο δίποντο μπροστά στον Γκίστ.

Όταν ο Μαυροκεφαλίδης ισοφάρισε, ο Βασίλης ξαναζήτησε τη μπάλα και ας έμεναν μόλις 4.5 δευτερόλεπτα. «Η μπάλα σε μένα» έκανε νόημα και «εκτέλεσε» διατηρώντας την απίστευτη ευρωπαϊκή παράδοση που έχει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό τόσο στις μεταξύ τους νίκες όσο και από το γεγονός ότι δεν έχει χάσει ποτέ (σε Ευρωπαϊκό αγώνα) στο ΣΕΦ.

Ο Σπανούλης έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι στο αυτί προς τους 12.000 φίλους της ομάδας του («Δεν ακούω», «Τι λέτε τώρα») την ώρα που ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης κόντευε να πνίξει στην αγκαλιά του τον ομόλογό του στο μπάσκετ Παναγιώτη Αγγελόπουλο, καθώς ο αδελφός του Γιώργος είχε πάει να πανηγυρίσει με το Σπανούλη.

Πλέον οι Πρωταθλητές Ευρώπης εκτός συνταρακτικού απροόπτου (να χάσει η Ρεάλ Μαδρίτης στο Κάουνας) θα ταξιδέψουν στη Μόσχα σε μια επανάληψη του περσινού ημιτελικού του φάιναλ φορ και θα ψάξει μια νίκη, ή τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή.

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο αρκεί να μην επαναλάβει ο Ολυμπιακός το τραγικό του ποσοστό στις βολές με 12 χαμένες ! Και παράλληλα να είναι λίγο πιο απελευθερωμένος από το άγχος που το βράδυ της Πέμπτης κόντεψε να τον πνίξει και αυτό φάνηκε και στο τραγικό ποσοστό στα τρίποντα (που ήταν πάλι περισσότερα από τα δίποντα !) που έφτασε μετά βίας στο 35% (με 11/31).

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να φύγει νικητής από το ΣΕΦ και το μόνο θετικό για τους παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη είναι ότι θα προλάβουν τον επιτάφιο στην Αθήνα σε αντίθεση με τους Πειραιώτες που θα πρέπει να ψάξουν εκκλησία στην ορθόδοξη Μόσχα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι είναι σε πολύ καλό βράδυ. Μπορεί να πέτυχε το πρώτο του καλάθι μετά από 4.5 λεπτά αγώνα, αλλά στη συνέχεια βρήκε ανοιχτούς διαδρόμους και έκανε θραύση ιδιαίτερα κάτω από το καλάθι με κορυφαίο το «μήλον της έριδος» το καλοκαίρι μεταξύ των «αιωνίων», τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη που έπιασε κορόιδο τους ψηλούς του Ολυμπιακού και είχε 10 πόντους (με 5/5 δίποντα) από το ημίχρονο. Εξαιρετική η συνεργασία του με τον Κάρι, με τους δυο τους να συνθέτουν το ιδανικό δίδυμο.

Οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν 37 πόντους στο πρώτο εικοσάλεπτο, καθώς είναι φανερό ότι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έχει δώσει σημαντική έμφαση και στο επιθετικό κομμάτι, αλλά παράλληλα η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν…ξεχαρβαλωμένη και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση.

Ο Ολυμπιακός πέρα από το καλό ξεκίνημα (6-0 και 10-5 στο 6’) στη συνέχεια πέτυχε μόλις ένα καλάθι σε πέντε λεπτά αγώνα. Με 3/13 τρίποντα στο ημίχρονο (το τρίτο μπήκε στην εκπνοή από τον Περπέρογλου) δεν είχε τύχη να πλησιάσει στο σκορ, καθώς ο Παναθηναϊκός έκλεινε καλά τη ρακέτα του και μάζευε ξεκούραστα τα ριμπάουντ.

Ο Σπανούλης είχε εγκλωβιστεί για μια ακόμα φορά στη συνταγή «Πεδουλάκη» την οποία ακολουθεί πιστά και το νέο τεχνικό τίμ, αλλά κυρίως όλα είχαν να κάνουν με την ψυχολογία του αρχηγού των Πρωταθλητών Ευρώπης που έχει για τα καλά πειραχτεί στα ματς με τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι με την ίδια συνταγή έφτασαν να προηγηθούν ακόμα και με 12 πόντους (41-29 στο 24’) και κάπου εκεί ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει άμυνα. Με μπροστάρη τον Μάντζαρη (σε άμυνα και επίθεση) και σερί 16-1 προηγήθηκε 45-42, έχοντας μάλιστα σε εκείνο το διάστημα 3/6 τρίποντα σε σχέση με το 3/13 του πρώτου ημιχρόνου.

Η είσοδος όμως του Βασίλη Σπανούλη και πάλι στον αγώνα, άλλαξε τα δεδομένα και πάλι υπέρ του Παναθηναϊκού, που ξαναπήρε προβάδισμα.

Όμως το πάθος του εκπληκτικού Μάντζαρη (11π., 9ριμπ., 5 ασίστ) που έπαιξε τρομερή άμυνα και πάνω στον δεύτερο παίκτη «κλειδί» του Παναθηναικού Ραμέλ Κάρι, η ευστοχία του Σλούκα στο κρίσιμο σημείο και η κλάση του Βασίλη Σπανούλη έγειραν την πλάστιγγα, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με 58-54 στο 34’ και 63-56 στο 37’ αλλά δεν άντεξε. Πόνταρε την «προίκα» του Αργύρη Πεδουλάκη όσον αφορά την αμυντική λειτουργία πάνω στον Σπανούλη, είχε σε εκπληκτική βραδιά τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (πήγε να πάρει μόνος του το ματς) και πολύ καλό τον Κάρι, αλλά εξαφανισμένο τον Δημήτρη Διαμαντίδη και πολύ αργό μετά από ένα σημείο τον Μάικ Μπατίστ, που ίσως τον εμπιστεύτηκε πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε ο «Φράγκι». Ο Αμερικάνος που δεν υπήρχε στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξε σχεδόν 14 λεπτά όταν ο κορυφαίος – με διαφορά – ψηλός των «πρασίνων» ο Μαυροκεφαλίδης έπαιξε μόλις 17. Αυτό ήταν κομβικό σημείο, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου όπου ο Ολυμπιακός έκανε μεγάλο σερί, ήταν το μόνο σημείο του αγώνα που μπόρεσε να τρέξει και κάλυψε τη μεγαλύτερη διαφορά.

Ολυμπιακός (7/19 βολ., 14/27διπ., 11/31τριπ., 27-13 ριμπ., 17 ασίστ, 6 κλεψ., 3 κοψ., 15λαθ.): Πέτγουεϊ 7 (2/3διπ. 1/3 τριπ., 6 ριμπ.) , Σερμαντίνι 2, Ντάνστον 12 (4/8 βολ., 4/6 διπ., 4 ριμπ.), Σπανούλης 9 (3/6 διπ., 1/5 τριπ.), Περπέρογλου 3, Παπαπέτρου 5 (1), Σλούκας 12 (4/6 τριπ., 5 ασίστ), Κόλινς, Σίμονς, Μάντζαρης 11 (2/3 διπ., 2/8τριπ., 1/2βολ., 9 ριμπ., 5 ασιστ), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 7 (1)

Παναθηναϊκός (9/14βολ., 22/43διπ., 4/11τριπ. 26-4 ριμπ., 16 ασίστ, 8 κλεψ., 2 κοψ., 16 λαθ.): Μπράμος 3 (1), Κάρι 10 (1/2 βολ., 3/5 διπ., 1/1 τριπ.), Μπατίστ 4, Φώτσης 5 (1) , Ούκιτς 6 (1), Λάσμε, Μαυροκεφαλίδης 17 (3/5 βολ., 7/7 διπ., 0/1 τριπ., 5 ριμπ.), Διαμαντίδης 2 (2/2 βολ., 0/4 διπ., 0/2 τριπ. 4 ασίστ, 5 λάθη), Γκιστ 6 (6 ριμπ.), Παππάς, Ματσιούλις 4, Ράιτ 8 (4/6 διπ.)