Τον νέο χάρτη για την οικονομία παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, επιβεβαιώνοντας τη μείωση των εισφορών στους χαμηλόμισθους.

«Τα μέτρα που εγκρίναμε μας επιτρέπουν να σεβαστούμε την δέσμευσή μας να μειώσουμε κατά 80 ευρώ τον μήνα τις κρατήσεις που επιβάλλονται στους υπαλλήλους που κερδίζουν μέχρι 20.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εξασφάλιση ενός δέκατου τέταρτου μισθού» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το μέτρο θα «κοστίσει» στην κυβέρνηση 6,7 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται με την εξεύρεση εναλλακτικών πόρων: 4,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών του δημοσίου και τα υπόλοιπα 2,2 δισ. από την προβλεπόμενη αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ και την παράλληλη αύξηση της φορολόγησης μετά την ανατίμηση της αξίας των μετοχών της Τράπεζας της Ιταλίας.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση τα χρήματα, δηλαδή, θα καταβληθούν από ιδιωτικές τράπεζες.

Για το 2015 και 2016 το όλο κόστος για την μείωση των φόρων και κρατήσεων που επιβάλλονται στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους θα αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ για κάθε έτος.

Στην μείωση των εξόδων του δημοσίου συμπεριλαμβάνεται και ο δραστικός περιορισμός των μισθών των «μάνατζερ» κρατικών εταιριών, οι οποίοι, στο εξής, δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 238.000 ευρώ τον χρόνο.

Το συνολικό ύψος, δηλαδή, των ετήσιων απολαβών του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Από εδώ και στο εξής θα αρχίσουν να πληρώνουν και όσοι δεν είχαν βάλει ποτέ το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται για κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει, δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε καταδικασμένοι σε μια συνεχή φθίνουσα πορεία» υπογράμμισε ο Ματέο Ρέντσι.

Σε ό,τι αφορά την πώληση μέρους της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση Ρέντσι υπολογίζει ότι φέτος θα μπορέσουν να εισπραχθούν μέχρι 12 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια πρόβλεψη αφορά το 2015 και το 2016.

Το συνολικό αυτό ποσό (γύρω στα 36 δισ. ευρώ) θα «επενδυθεί» για την μείωση του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη είναι 0,8% για το 2014 με το έλλειμμα στο 2,6%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από