Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση ρίχνουν το βάρος τους ώστε να δοθεί νέα ώθηση στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού με επίκεντρο τη συμφωνία και υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Με στόχο να δοθεί νέα δυναμική στις συνομιλίες, οαρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε Στέφαν Φούλε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ερικ Ρούμπιν πραγματοποιούν από τη Δευτέρα διαδοχικές συναντήσεις στη Λευκωσία με επίκεντρο τη συμφωνία και υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης(ΜΟΕ).

Στην ατζέντα βρίσκεται και η επιστροφή της Αμμοχώστου, ένα μέτρο που θέτει επιτακτικά ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι έφθασε η ώρα να συμφωνηθεί κάποια κίνηση στο θέμα.

Η κίνηση αυτή μπορεί να λάβει τη μορφή μιας συμφωνημένης ανακοίνωσης η οποία να εξαγγέλλει το δημιουργία ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα εισέλθουν στην πόλη-φάντασμα για να εκτιμήσουν τη σημερινή της κατάσταση και να εκπονήσουν ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της πόλης υπολογίζοντας το κόστος της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητεί επιτάχυνση της πρότασης αυτής, αφού αν υλοποιηθεί θα αποτελέσει σημαντική ώθηση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αποδείξει ότι υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού.

Η τουρκική πλευρά έως τώρα δηλώνει ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου είναι μέρος της τελικής λύσης.

Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ζητεί αμοιβαία μέτρα εμπιστοσύνης και ο ίδιος πρότεινε αποναρκοθέτηση ολόκληρης της Κύπρου.

Στην πρόταση Ερογλου η οποία κατατέθηκε επισήμως αναμένεται η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Επίτροπος Φούλε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εκτός από το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης συζήτησαν και το θέμα της αναβάθμισης της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες.

Η Κομισιόν εχει αποδεχθεί ότι θα εμπλακεί ενεργά δια του αντιπροσώπου του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο Πήτερ, Βαν Νούφελ, σε δύο επίπεδα.

Πρώτον,θα ελέγχει κατά πόσον προτάσεις που κατατίθενται είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεύτερον θα προετοιμάσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα για ένταξη στην κοινοτική πραγματικότητα.

Μετά τη συνάντηση ο Στέφαν Φούλε αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τη συνάντηση «πολύ περιεκτική».

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά από παρεμβάσεις το κλίμα σχετικά με την παρουσία της Ε.Ε. παρά τις αντιδράσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη θα αλλάξει σύντομα.

Ο Στέφαν Φούλε εγκαινιάζει την Τρίτη τη νέα δικοινοτική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη Λευκωσία, ένα έργο που εξυπηρετεί και τις δύο κοινότητες.

Εάν λάβει κανένας υπόψιν το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στην κοινή διακήρυξη και την έναρξη των διαπραγματεύσεων τότε θα περιμένει περισσότερα από τις επαφές του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ερικ

Ρούμπιν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, δήλωσε πώς δεν γνωρίζει αν ο υφυπουργός Ρούμπιν φέρνει «κάποιες ιδέες».

Σίγουρα όμως χρειάζονται προτάσεις και κινήσεις, ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν πέρα από το πρώτο στάδιο στο οποίο βρίσκονται και που φαίνεται να ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των αρχικών προτάσεων των δύο κοινοτήτων.