«Οι συνομιλίες Μπαλτάκου- Κασιδιάρη εγείρουν μεγάλο πολιτικό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ, το βράδυ της Πέμπτης, στην Πάτρα.

Όσον αφορά στο ρόλο της Δικαιοσύνης, ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι «η παρουσία των δικαστικών αρχών στη διερεύνηση των παράνομων πράξεων και συμπεριφορών της Χρυσής Αυγής είναι απόλυτα επιβεβλημένη». Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι «η δικαιοσύνη επιτελεί το καθήκον της σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και την περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στο ρόλο της ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μία κεντροαριστερά, εκφραστή της κοινωνίας και των μεγάλων αλλαγών στους θεσμούς, που θα επαναφέρουν, όπως πρόσθεσε, την αξιοπιστία και θα διασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι τελευταία πολλοί αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, «χωρίς όμως σαφές στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές».

Σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες, επισήμανε πως «μας κατηγόρησαν γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου», αλλά όπως ξεκαθάρισε, «εμείς απαντάμε ότι οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο πολιτικών». Σε αυτό το σημείο, σημείωσε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε επιλογές που την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι για τη ΔΗΜΑΡ η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Όμως, όπως συμπλήρωσε, είναι κοινή η διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η πολιτική που εφαρμόζεται – με την επιμονή της Γερμανίας – της γενικευμένης ευρωπαϊκής λιτότητας, οδηγεί σε εμφανή και αναγνωρίσιμα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα».

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι είναι κρίσιμη η μάχη, διότι όπως εξήγησε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενοποίηση των δημοσιονομικών και των χρηματοοικονομικών λειτουργιών, αλλά και ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης τρεις πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Στέφανος Μανίκας και Πάνος Μπεγλίτης, αλλά και ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιάννης Τσαμουργκέλης.

Πριν από την ομιλία του, ο Φώτης Κουβέλης παρέστη στην πολιτική κηδεία του αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος και στελέχους της ΔΗΜΑΡ, Πέτρου Κομματά.