Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ζήτησε σήμερα, Τρίτη, αλλαγές στα συστήματα παρακολούθησης πτήσεων ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό με αυτό της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που αγνοείται εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

«Σε έναν κόσμο που η κάθε μας κίνηση φαίνεται ότι εντοπίζεται, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι ένα αεροπλάνο μπορεί απλά να εξαφανιστεί και ότι ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης (το αποκαλούμενο «μαύρο κουτί») και ο καταγραφέας των συνομιλιών στο πιλοτήριο CVR (Cockpit Voice Recorder) είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Τόνι Τάιλερ κατά την έναρξη διάσκεψης για την πολιτική αεροπορία στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Η (πτήση) MH370 υπενθύμισε την ανάγκη για βελτίωση (των συστημάτων εντοπισμού) των αεροσκαφών μας εν πτήσει. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε άλλο αεροπλάνο απλά να εξαφανιστεί», είπε ο Τάιλερ.

Η ΙΑΤΑ θα συγκροτήσει την επόμενη εβδομάδα μία διεθνή ομάδα κρούσης, μαζί με τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) του ΟΗΕ, «για να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την παρακολούθηση των εμπορικών αεροσκαφών λαμβανομένων υπόψη των παραμέτρων για την εφαρμογή, την επένδυση, τον χρόνο και την πολυπλοκότητα που απαιτεί η επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε ο Τάιλερ.