Δύο βαριά ονόματα του ΠαΣοΚ, τη Φώφη Γεννηματά και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ορίζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως υπευθύνους του κόμματος στην Ελιά για τη μάχη των ευρωεκλογών. Ο κ. Βενιζέλος θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση αύριο κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, επιδιώκοντας να στείλει ευρύτερο μήνυμα στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης ότι στο ΠαΣοΚ υπάρχει συσπείρωση και μάλιστα τον προεκλογικό αγώνα στηρίζουν και προβεβλημένα στελέχη.

Στην ίδια λογική έχει ζητήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι υποψήφιος «για να σηματοδοτήσεις την ενότητα της παράταξης», γεγονός που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ από στελέχη που ζητούν την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα. «Εγώ κατεβαίνω ως γραμματέας για να συμβολίσω την ενότητα και όχι ως Ανδρουλάκης» δηλώνει στα «ΝΕΑ», επισημαίνοντας ότι έχει ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του γραμματέα για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Επίσης απαντώντας στην κριτική που του ασκείται ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν έχει στη διάθεσή του το μητρώο του κόμματος διότι σε αυτό υπάρχει κλειδάριθμος και επιπλέον ότι η θέση του για το ασυμβίβαστο αφορά τις κυβερνητικές και κρατικές θέσεις με αντιμισθία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Να σημειωθεί ότι όσοι από το ΠαΣοΚ ζητούν την αποχώρηση Ανδρουλάκη από τη θέση του γραμματέα υποστηρίζουν ότι είναι άδικο για τους λοιπούς υποψηφίους να ανταγωνίζονται ένα στέλεχος που έχει στην κατοχή του κωδικοποιημένα τα προσωπικά στοιχεία των μελών του κόμματος και υπενθυμίζουν με νόημα τις δηλώσεις του ότι πρέπει να ισχύει ασυμβίβαστο για όλες τις θέσεις και τα αξιώματα.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Ν. Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τον παρότρυνε να κλείσει τα αυτιά του και να είναι υποψήφιος αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου – που κύλησε χωρίς εκπλήξεις και μάλιστα όλοι οι διαφωνούντες με ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου υπονόησαν ότι στο τέλος θα ψηφίσουν – ζήτησε από όλους να λάβουν θέσεις μάχης για τις ευρωεκλογές.

Ηταν υπαινικτικός όταν αξίωσε «να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί» για να συμπληρώσει με νόημα ότι «δεν φαντάζομαι και δεν θέλω άλλοι να εκπέμπουν σε διαφορετική συχνότητα ή να προτάσσουν άλλα κριτήρια», κάτι που ερμηνεύτηκε ως καρφί προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στην Ελιά ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συνιστά την αποτύπωση της κεντροαριστερής ευθύνης «ασχέτως του εάν ο καθένας μπορεί να δηλώνει προοδευτικός, δημοκρατικός, άνετος και ωραίος» (αιχμές για ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι) και μίλησε αναλυτικά για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Οπως είπε, θα αποτελείται από «καθαρά πρόσωπα, αγνά παιδιά με προσόντα που δεν είναι νέα μόνο από βιολογικής άποψης, αλλά έχουν ανανεωμένες ιδέες».

Εδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία του αποτελέσματος των εκλογών, λέγοντας ότι θα στείλει μηνύματα ιδιαίτερης σημασίας ο συσχετισμός των δυνάμεων. Με τον τρόπο του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα να στηρίξει το πολυνομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «υπεύθυνη εθνική πράξη», ενώ υπενθύμισε ειδικά για το γάλα ότι χάρη στις προσωπικές του προσπάθειες, στην υπευθυνότητα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και στις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν οι ίδιοι οι βουλευτές «διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο καθαρού παιχνιδιού».

Επιπλέον είπε ότι «όλοι έχουμε την ίδια μεγάλη ευαισθησία», για να θυμίσει πως «δεν σας επέβαλα ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ την πειθαρχία σε κανένα μέτρο».

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε αρκετές φορές ότι η χώρα βρίσκεται πάνω στη στροφή που οδηγεί στην έξοδο από το Μνημόνιο και την κρίση και επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι δημόσιο.

Σε γενικές γραμμές, η χθεσινή συνεδρίαση των δύο οργάνων κύλησε ομαλά με την πλειονότητα των βουλευτών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου που πήραν τον λόγο να ρίχνουν στην πυρά τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο, για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του για τα ταξί.

Αιχμές βουλευτών για Χατζηδάκη

Οι βουλευτές Κασσής, Κουτσούκος και Μωραΐτης άσκησαν κριτική κυρίως για το γάλα, ωστόσο άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα καταψηφίσουν. Ομοίως ο Νίκος Σηφουνάκης επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διότι «αντί να δώσει την πραγματική μάχη με τους εγχώριους μεσάζοντες από την παραγωγή στο ράφι, ώστε να πέσει η τιμή στον καταναλωτή, επέλεξε να συνθλίψει τους εγχώριους παραγωγούς». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει ούτε ως παράταξη ούτε ως βουλευτές να σιωπούμε και να στοιχιζόμαστε πίσω από άκρατες νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπουργών της ΝΔ που στόχο έχουν να στηρίξουν τα μεγάλα μονοπώλια».