Το περιοδικό Closer καταδικάστηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη να καταβάλει 15.000 ευρώ ως αποζημίωση στην ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ επειδή δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών που αποκάλυπταν τη σχέση της με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Το δικαστήριο της Ναντέρ, δυτικού προαστίου του Παρισιού, καταδίκασε επίσης το εβδομαδιαίο περιοδικό να δημοσιεύσει την καταδικαστική απόφαση στο εξώφυλλό του, σύμφωνα με την απόφαση η οποία έγινε γνωστή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ηθοποιός και κινηματογραφική παραγωγός ζητούσε αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.

Στις 6 Μαρτίου το Closer είχε κληθεί από τη γαλλική δικαιοσύνη να καταβάλει αποζημίωση ύψους 12.000 ευρώ στη Βαλερί Τριερβελέρ για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της.

Την απόφαση αυτή έλαβε δικαστήριο της Ναντέρ, κρίνοντας ότι το περιοδικό δεν είχε δικαίωμα να δημοσιεύσει – στις 7 Φεβρουαρίου – φωτογραφίες της Τριερβελέρ που την απεικόνιζαν να παραθερίζει στον Μαυρίκιο.

Το Closer είχε προκαλέσει «σεισμό» στη Γαλλία δημοσιεύοντας στις 10 Ιανουαρίου φωτογραφίες του Φρανσουά Ολάντ και της Ζιλί Γκαγέ, οι οποίοι είχαν φωτογραφιστεί χωριστά μπροστά από μια παρισινή πολυκατοικία, σε απόσταση 100 μέτρων από το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εικονιζόταν να φθάνει με σκούτερ φορώντας κράνος.

«Ενα αληθινό κυνήγι οργανώθηκε εναντίον της πελάτισσάς μου,» είχε δηλώσει στις 6 Μαρτίου, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο συνήγορος της ηθοποιού Ζαν Ενοσί. Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, «πολιορκήθηκε από ένα σμήνος φωτογράφων (…). Είχε κανείς την εντύπωση ότι γινόταν ένα κυνήγι καταδίωξης, ότι υπήρχε ένα θήραμα».

Το Closer είχε επικαλεστεί το δικαίωμα στην ενημέρωση. Στο άρθρο ετίθεντο σαφώς τα ζητήματα της ασφάλειας του προέδρου και της υποχρέωσης διαφάνειας έναντι των Γάλλων, υπογράμμισε η Ντελφίν Παντό, συνήγορος του περιοδικού.