Μεγάλη απόσταση που φθάνει μέχρι και τα… 150 εκατ. ευρώ και η οποία πρέπει να καλυφθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, χωρίζει ακόμη το ΤΑΙΠΕΔ από τον μοναδικό υποψήφιο του διαγωνισμού για το Ελληνικό, την κοινοπραξία υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, με τη συμμετοχή ισχυρών αραβικών και κινεζικών κεφαλαίων.

Το ύψος της οικονομικής της προσφοράς για την αγορά του 100% των μετοχών της Ελληνικόν ΑΕ που αποσφραγίστηκε χθες, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 600 εκατ. ευρώ, όταν το ΤΑΙΠΕΔ ζητά πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Εφόσον τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, το τίμημα θα καταβληθεί σε δέκα ετήσιες δόσεις, ενώ, πέραν αυτού, το Δημόσιο θα εισπράττει και το 30% των κερδών της επένδυσης εφόσον αυτά ξεπερνούν ένα επίπεδο, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης των 99 ετών.

Χθες πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τη Lamda να υποβάλει νέα βελτιωμένη προσφορά εντός μίας εβδομάδας, δηλαδή έως και την προσεχή Τετάρτη 26 Μαρτίου.
«Η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές, αν και σημαντική, δεν είναι αγεφύρωτη» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες αρμόδιοι παράγοντες. Το τίμημα που ζητά το ΤΑΙΠΕΔ βασίζεται αφενός στην έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή που έχει προσλάβει, αφετέρου στα κέρδη που η ίδια η κοινοπραξία της Lamda υπολογίζει ότι θα αποκομίσει κατά την 99 ετών εκμετάλλευση του ακινήτου.
Τα νούμερα τόσο για την προσφορά της Lamda όσο και για το ποσό που ζητά το ΤΑΙΠΕΔ προκύπτουν με βάση το χρηματοοικονομικό μοντέλο (και τον σχετικό μαθηματικό τύπο) που χρησιμοποιούν στο Ταμείο για την αξιολόγηση του τιμήματος που κατατέθηκε για το Ελληνικό.
Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα αρκετά χαμηλότερο τίμημα από πλευράς Lamda, κοντά στα 440 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, όπως εξηγούσαν αρμόδια στελέχη, αντιστοιχεί στη σημερινή αξία του ακινήτου του Ελληνικού, χωρίς αυτή να ενσωματώνει την επιπλέον αξία που θα προέλθει από τη μελλοντική ανάπτυξη με βάση το σχέδιο της κοινοπραξίας.
Τα έργα υποδομής, που είναι ανεξάρτητα από το αρχικό τίμημα και τα οποία έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει η κοινοπραξία (μερική υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, πάρκο 2.000 στρεμμάτων, δίκτυα ηλεκτρισμού – ύδρευσης κ.ά.), υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 1,1-1,2 δισ. ευρώ. Αθροίζοντας επομένως το προσφερόμενο αρχικό τίμημα με τα έργα υποδομής, προκύπτει σωρευτικά ένα ποσό της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Από τα 6.240 στρέμματα, ο ανάδοχος θα καλύψει με διάφορες αναπτύξεις τα 1.800 στρέμματα. Πάνω σε αυτά, με βάση τον υφιστάμενο συντελεστή δόμησης, ο ανάδοχος θα ανεγείρει 2.900.000 τ.μ. κατοικιών, εμπορικών χώρων κ.ά. Στελέχη της αγοράς ακινήτων υπολογίζουν ότι μια μέση τιμή πώλησης για τις κατοικίες που θα ανεγερθούν θα είναι γύρω στα 2.500 ευρώ/τ.μ.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Να έρθει η κυβέρνηση να μας πει γιατί θέλει να δώσει το Ελληνικό με μια μοναδική προσφορά της Lamda Development του κυρίου Λάτση, χωρίς να έχει προσδιορίσει ποιο είναι το εύλογο τίμημα. Εχετε ακούσει το μοναδικό φιλέτο της Αττικής, να δίνεται με 80 ευρώ το τετραγωνικό, όπως ακούω;» ανέφερε.

Εως τέλη Μαρτίου

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το Ελληνικό μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ολα θα κριθούν, ωστόσο, από τη βελτιωμένη προσφορά της Lamda Development η οποία συνεργάζεται με την κινεζική Fosun και την Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι