H εφημερίδα Los Angeles Times ήταν το πρώτο μέσο μαζικής ενημέρωσης που μετέδωσε την είδηση του σεισμού ο οποίος σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Λος Αντζελες. Το κείμενο έκλεινε με τη φράση «αυτή η ανάρτηση δημιουργήθηκε από αλγόριθμο», αποκαλύπτοντας ότι η είδηση δεν είχε γραφτεί από άνθρωπο, αλλά από… ρομπότ.

Οι Los Angeles Times πρωτοπoρούν στις αυτοματοποιημένες ειδήσεις και χρησιμοποιούν ρομπότ που αναλαμβάνουν να παρακολουθούν στοιχεία για σεισμούς και ανθρωποκτονίες και να μεταδίδουν τα σημαντικότερα περιστατικά.

Στην περίπτωση των σεισμών ο αλγόριθμος που ανέπτυξε ο δημοσιογράφος Κεν Σουένκε παρακολουθεί τις ενημερώσεις της γεωλογικής υπηρεσίας USGS.

Σε περίπτωση που το μέγεθος του σεισμού υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο, το πρόγραμμα αντλεί τα σημαντικότερα δεδομένα και τα εισάγει σε μια έτοιμη μήτρα κειμένου.

Το άρθρο εισάγεται τελικά στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου της εφημερίδας και περιμένει τον έλεγχο και τη δημοσίευσή του από τον αρμόδιο δημοσιογράφο.

«Ρηχός σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας πέντε μίλια από το Γουέστγουντ της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τη γεωλογική υπηρεσία USGS. Η δόνηση συνέβη στις 6.25 το πρωί ώρα Ειρηνικού σε βάθος 5,0 μιλίων» έγραψε το ρομπότ.

Το ρεπορτάζ ήταν ήδη έτοιμο όταν ο Σουένκε ξύπνησε από τον σεισμό και σηκώθηκε για να πάει στον υπολογιστή του. Εριξε μια ματιά και πάτησε «δημοσίευση», μόλις τρία λεπτά μετά τη δόνηση.

Η ταχύτητα στην ενημέρωση είναι ο λόγος που η εφημερίδα στρέφεται στα ρομπότ.