Ενα πακέτο βοήθειας 11 δισ. ευρώ, που συνοδεύεται βέβαια από όρους και εκτείνεται σε διάστημα ετών, υποσχέθηκαν χθες οι Βρυξέλλες στο Κίεβο. Χρειάστηκε, όπως σχολίαζε η γαλλική «Λε Μοντ», να αναλάβει τον έλεγχο της Κριμαίας η Μόσχα για να αποφασίσει η Κομισιόν να σπάσει τον κουμπαρά της και να σπεύσει σε βοήθεια της Ουκρανίας. Μια σοβαρή κρίση όμως επιμένει και οι πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις που γίνονταν από νωρίς χθες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή τόσο του αμερικανού όσο και του ρώσου υπουργών Εξωτερικών, δεν στάθηκαν ικανές να την εκτονώσουν.

Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια όπως και κατά το περιθώριο της Συνόδου για τον Λίβανο που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα∙ συναντήθηκαν επίσης τόσο κατ’ ιδίαν όσο και με τους ομολόγους τους από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εντούτοις αρνήθηκε δις να συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του. Και αποχώρησε λέγοντας πως «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις ερχόμενες ημέρες». Από την πλευρά του, ο Κέρι δήλωσε πως αναμένει να συναντηθεί εκ νέου με τον Λαβρόφ σήμερα στη Ρώμη.

Η Δύση εντείνει, ή τουλάχιστον επιχειρεί να εντείνει, τις πιέσεις προς τη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρεί σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων και της συνεργασίας του με τη Ρωσία –για να κατηγορηθεί από τον απεσταλμένο της για «ψυχροπολεμικά στερεότυπα». Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προειδοποιούσε χθες πως οι ηγέτες των 28 που συναντώνται σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες ίσως αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία «αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση».

Οπως σημείωνε ωστόσο ο Ιαν Τρέινορ στην «Γκάρντιαν», οι εταίροι είναι διχασμένοι και η Σύνοδος μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο: «Ιταλοί και Γάλλοι δεν θέλουν να τιμωρήσουν τον Πούτιν. Σουηδοί και Ανατολικοευρωπαίοι υιοθετούν σκληρή γραμμή. Το Λονδίνο ανησυχεί για τις επιπτώσεις στο Σίτι και οι γερμανοί βιομήχανοι ασκούν μεγάλες πιέσεις ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία».

Αργά χθες έγινε γνωστό πως η καγκελάριος Μέρκελ είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν προκειμένου να συζητηθούν «πιθανές διεθνείς προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία». Οι διεθνείς απεσταλμένοι που επιχειρούν να μεταβούν στην Κριμαία, εντούτοις, τυγχάνουν εχθρικής υποδοχής. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ουκρανία Ρόμπερτ Σέρι απειλήθηκε από ομάδα 10-15 ενόπλων έξω από μία βάση στη Συμφερόπολη και κατέληξε πολιορκημένος μέσα σε ένα καφέ, με περίπου 100 εχθρικούς διαδηλωτές να φωνάζουν από έξω «Ρωσία, Ρωσία!». Ο Σέρι κατάφερε τελικά να απομακρυνθεί συνοδεία αστυνομικών και αποφάσισε να εγκαταλείψει την αποστολή του αποχωρώντας από τη χερσόνησο. Ανάλογα «θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν, σύμφωνα με το περιοδικό «Τάιμ», «περίπου 40 οργισμένοι φιλορώσοι διαδηλωτές» και στους διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

«ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ». Ερωτηθείς χθες αν η Μόσχα είναι διατεθειμένη να διατάξει τις δυνάμεις της στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ο Λαβρόφ επανέλαβε τον ισχυρισμό του Πούτιν πως οι στρατιώτες που ελέγχουν την περιοχή δεν είναι Ρώσοι αλλά «μονάδες αυτοάμυνας που δημιουργήθηκαν από τους κατοίκους της Κριμαίας» και δεν λαμβάνουν εντολές από τη Μόσχα. Μιλώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση στην Καλιφόρνια, η Χίλαρι Κλίντον δεν δίστασε να συγκρίνει τις ενέργειες του Πούτιν στην Κριμαία με τις εισβολές των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1930. Αναφερόμενη στους ισχυρισμούς του ρώσου προέδρου πως οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας χρειάζονται προστασία, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε πως το ίδιο έκανε και ο Χίτλερ: «Δεν σταματούσε στιγμή να λέει πως όλοι οι γερμανικής καταγωγής πολίτες εκτός της Γερμανίας, σε χώρες όπως η Τσεχοσλοβακία και η Ρουμανία, υφίσταντο κακομεταχείριση και εκείνος όφειλε να τους προστατεύσει».

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Περίεργη διαρροή

Αίσθηση έχει προκαλέσει τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε στο Ιντερνετ ανάμεσα στον εσθονό υπουργό Εξωτερικών, Ούρμας Πάετ, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον: σε αυτήν, ο Πάετ επισημαίνει την «εντεινόμενη πεποίθηση» στην Ουκρανία ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές που αιματοκύλησαν το Κίεβο δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά «κάποιο τμήμα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού».

Ευρασιατική τριμερής στη Μόσχα

Στην προεδρική κατοικία έξω από τη Μόσχα φιλοξένησε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν τους ομολόγους του από το Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (δεξιά), τη Λευκορωσία Αλεξάντερ Λουκασένκο (δεύτερος από αριστερά) και τον πρόεδρο της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Βίκτορ Κριστένκο. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία οι οποίες, όπως παρατήρησε ο Πούτιν, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην τελωνειακή ένωση στην οποία συμμετέχουν οι τρεις χώρες