Ολλανδοί επιστήμονες κατασκεύασαν το μικρότερο αυτόνομο ιπτάμενο ρομπότ στον κόσμο, το οποίο μοιάζει με λιβελούλη και μπορεί να πετά ανοιγοκλείνοντας τα φτερά του. Ζυγίζει 20 γραμμάρια και είναι εφοδιασμένο με σύστημα τρισδιάστατης όρασης.

Το ρομποτικό έντομο διαθέτει δύο βιντεοκάμερες που λειτουργούν συνδυαστικά ώστε να παράγεται τρισδιάστατη όραση. Διαθέτει επίσης έναν υπολογιστή που αποτελεί τον εγκέφαλό του και φτερά με άνοιγμα 28 εκατοστών.

Αν και ήδη υπάρχουν ακόμα μικρότερα ρομποτικά έντομα, όπως η μέλισσα Robobee του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτόνομα, καθώς εξαρτώνται από τον ανθρώπινο έλεγχο για καθοδήγηση και παροχή ενέργειας.

Η λιβελούλη που ονομάζεται DelFly Explorer χρησιμοποιεί μια μικρή μπαταρία λιθίου, η οποία της επιτρέπει να πετά αυτόνομα έως εννέα λεπτά, ενώ ο υπολογιστικός εγκέφαλός της, χάρη στους ειδικά σχεδιασμένους αλγόριθμους του λογισμικού του, παίρνει αυτόνομες αποφάσεις. Το ρομποτάκι, που είναι κατασκευασμένο από ελαφρά συνθετικά υλικά όπως ανθρακονήματα, είναι επίσης εφοδιασμένο με γυροσκόπια και ένα βαρόμετρο για τον υπολογισμό του ύψους που πετά.

Η ρομποτική λιβελούλη κατασκευάστηκε από ερευνητές του Πολυτεχνείου Ντελφτ και όπως λένε οι ίδιοι, θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε διάφορες περιστάσεις, όπως για παράδειγμα σε κάποια αθλητική διοργάνωση για να βιντεοσκοπεί από οπτικές γωνίες που είναι αδύνατον να πετύχει ένας άνθρωπος, μέχρι να πετά σε κλειστούς χώρους (ορυχεία, κτίρια κ.α.) έπειτα από κάποιο ατύχημα ή φυσική καταστροφή, μεταφέροντας πληροφορίες για τυχόν επιζώντες.

Οι δημιουργοί του ρομπότ λένε ότι προς το παρόν είναι δύσκολο να κατασκευαστούν ολόκληρα σμήνη τέτοιων ρομποτικών εντόμων, κυρίως λόγω της μικρής διάρκειας ζωής της μπαταρίας.