Ενα μικρό κομμάτι από κρύσταλλο ζιρκονίου, που βρέθηκε σε βραχώδη περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας, είναι το αρχαιότερο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Γη.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωχημείας Τζον Βάλεϊ, του Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν Μάντισον, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Geoscience».

Ο Βάλεϊ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το ζιρκόνιο κρυσταλλοποιήθηκε πριν από 4,375 δισεκατομμύρια χρόνια και επιβεβαίωσαν ότι αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό υλικό οποιασδήποτε μορφής που σχηματίσθηκε ποτέ στη Γη.

Για να προσδιορίσουν την ηλικία του κρυστάλλου χρησιμοποίησαν την τεχνική της τομογραφίας σε ατομική κλίμακα, αλλά και άλλες μεθόδους όπως η φασματομετρία μάζας και η χρονολόγηση με ραδιενεργό ουράνιο.

Με τον τρόπο αυτόν οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο γήινος στερεός φλοιός δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 165 εκατ. χρόνια μετά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και του ίδιου του πλανήτη μας. Η Γη έχει ηλικία 4,54 δισεκατομμυρίων ετών.

«Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας για το πώς η Γη ψυχράνθηκε και έγινε κατοικήσιμη» δήλωσε ο Τζον Βάλεϊ, ο οποίος θεωρείται διεθνώς ειδικός στη μελέτη του απώτατου γεωλογικού παρελθόντος του πλανήτη μας. Οπως είπε ο αμερικανός επιστήμονας, ενισχύεται έτσι η θεωρία μιας «πρώιμα ψυχρής Γης» όπου σχετικά γρήγορα οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά χαμηλές για να υπάρξουν νερό σε υγρή μορφή και ωκεανοί.

«Τα ζιρκόνια μας δείχνουν ότι η πρώιμη Γη έμοιαζε περισσότερο με τη Γη που ξέρουμε σήμερα, δεν ήταν ένα αφιλόξενο μέρος».

Οπως είπε, η νεογέννητη Γη «σχηματίστηκε από πολλά ετερογενή υλικά του ηλιακού μας συστήματος».