Ο Χοσέ Μιγκέλ Μάρτιν ντελ Κάμπο, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμο του Μίτσελ, θυμίζει στρατηγό για τον οποίο οι αξιωματικοί και στρατιώτες θυσιάζονται στη μάχη!

Αυτό έχει πετύχει στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού ο Μίτσελ Γκονζάλεθ, ο οποίος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και την αγάπη των ποδοσφαιριστών του. Οι Ερυθρόλευκοι παίζουν για τον προπονητή τους και όλοι μαζί τοποθετούν πάνω από όλα τον Ολυμπιακό.

Αυτό διαπιστώθηκε σε μέγιστο βαθμό το βράδυ της Τρίτης στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στην ιστορική νίκη (2-0) των Πειραιωτών επί των Κόκκινων Διαβόλων στο πρώτο ματς για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομάδα-όνειρο ο Ολυμπιακός, λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο στο τερέν παραδίδοντας μαθήματα σύγχρονου ποδοσφαίρου στο μεγαθήριο που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Μίτσελ ήταν ούτως ή άλλως μια έντονη προσωπικότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου καθώς έκανε σημαντική καριέρα ως ποδοσφαιριστής στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην εθνική ομάδα της Ισπανίας τη δεκαετία του 1980. Το στοίχημα λοιπόν για τον 51χρονο κόουτς είναι να κάνει μεγάλη καριέρα και στους πάγκους. Πριν αναλάβει προπονητής της Ράγιο Βαγιεκάνο εργάστηκε ως σχολιαστής στο ισπανικό δίκτυο RTVE. Κάθησε στον πάγκο της Χετάφε, ανέλαβε υπεύθυνος στις Ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης και τελευταίος σταθμός στην προπονητική καριέρα του στην πατρίδα του ήταν η Σεβίλλη.

Ο Μίτσελ φάνηκε στην αρχή διστακτικός για το ταξίδι προς τον Πειραιά. Κάτι φυσιολογικό για έναν προπονητή ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ούτε το είχε και σε μεγάλη υπόληψη. Ωστόσο ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, παρότρυνε τον Μίτσελ να αφήσει την Ισπανία και να μετακομίσει στον Πειραιά.

Και πώς τα έφερε η τύχη, ο Μίτσελ, ο οποίος ανέλαβε στις 3 Φεβρουαρίου 2013 τον Ολυμπιακό, έχει ήδη ξεπεράσει τον Βαλβέρδε σε λάμψη! Ο βάσκος τεχνικός εργάστηκε τρία χρόνια στο Λιμάνι, αγαπήθηκε και το όνομά του έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού. Ο Μίτσελ κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να ξεχαστεί ο Βαλβέρδε!

Και οι δύο προπονητές στα πρώτα τους βήματα στον Ολυμπιακό είχαν κοινή πορεία. Ο Βαλβέρδε απέτυχε να οδηγήσει τους Ερυθρόλευκους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (2008-2009) καθώς αποκλείστηκαν από την κυπριακή Ανόρθωση.

Ο Μίτσελ δεν μπόρεσε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην πρόκριση στη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ την προηγούμενη σεζόν γνωρίζοντας τον αποκλεισμό με δύο ήττες από τη Λεβάντε (3-0 στην Ισπανία, 1-0 στο Φάληρο). Ωστόσο στο τέλος της περσινής σεζόν ο Μίτσελ πανηγύρισε στον Ολυμπιακό την κατάκτηση του νταμπλ.

Ο ισπανός κράτησε το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας δείχνοντας αποφασισμένος τη φετινή σεζόν να πάρει ρεβάνς στην Ευρώπη και να πανηγυρίσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον Ολυμπιακό την κατάκτηση του νταμπλ. Παρά το γεγονός ότι η ανανεωμένη πειραϊκή ομάδα με 18 νέες προσθήκες στο ρόστερ (14 το καλοκαίρι και 4 τον περασμένο Ιανουάριο) δεν απέδιδε στα πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος ελκυστικό ποδόσφαιρο, ο Μίτσελ κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει σωστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού και να δημιουργήσει ανταγωνιστική ομάδα εκτός συνόρων.

Στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ο Ολυμπιακός παίζει χωρίς αντίπαλο! Η διαφορά των 20 βαθμών από τον δεύτερο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ τον κάνει να έχει μοναδικό αντίπαλο τα ρεκόρ. Στο Κύπελλο οι Ερυθρόλευκοι έβγαλαν νοκ άουτ τους φιναλίστ σε τελικούς Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο και στην ημιτελική φάση θα αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ.

Οσον αφορά το Τσάμπιονς Λιγκ, η λαμπρή εμφάνιση των Ερυθρολεύκων που συνδυάστηκε με την ιστορική νίκη επί της θρυλικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών στο Λιμάνι. Η υπέρβαση έχει ήδη γίνει με την πρόκριση στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα υπάρχει η απαίτηση της συμμετοχής του Ολυμπιακού στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

ΧΗΜΕΙΑ Ο Μίτσελ παρουσιάστηκε προσγειωμένος μετά τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί των Μπέμπηδων γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η ομάδα του θα πρέπει να δουλέψει σκληρά και να έχει ανάλογη απόδοση στο Ολντ Τράφορντ και να σφραγίσει το εισιτήριο της πρόκρισης. Το σίγουρο είναι ότι ο Μίτσελ έχει καταφέρει να παίρνει το καλύτερο από κάθε ποδοσφαιριστή του. Εχει βρει την κατάλληλη χημεία, είναι δίκαιος στις επιλογές του και κατόρθωσε να καλύψει τα κενά των Μήτρογλου, Βάις (αποχώρησαν από τον Ολυμπιακό), Σιόβα (τραυματίας). Σε χρόνο-ρεκόρ προσαρμόστηκαν στους Ερυθρόλευκους οι νεοαποκτηθέντες τον περασμένο Ιανουάριο Μαρκάνο, Πέρες, Βαλντές.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ποιότητα στο παιχνίδι τους, έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση, υψηλό δείκτη ψυχολογίας και δεν καταλαβαίνουν από μεγάλα ονόματα στην Ευρώπη.