O θρίαμβος της Ρωσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι ήταν διπλός, καθώς εκτός της προβολής της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο πρώτευσε και στον πίνακα των μεταλλίων. Ετσι, έγινε μόλις η πρώτη χώρα μετά τη Νορβηγία το 1952 στο Οσλο που το πετυχαίνει.

Τα λόγια του νέου προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στο φινάλε των Αγώνων («Ευχαριστούμε τη Ρωσία γιατί μας έδωσε εξαιρετικούς Αγώνες και με ασφάλεια») ήταν λογικό να προκαλέσουν ένα πλατύ χαμόγελο στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ηγέτης της Ρωσίας είχε δει το Σότσι ως το μεγάλο στοίχημά του για να βγάλει πάλι τη χώρα στο αθλητικό προσκήνιο, στο μεγαλύτερο γεγονός (όχι μόνο αθλητικό) που φιλοξένησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Δεν πλήρωσε και λίγα, καθώς το κόστος των Αγώνων τελικά εκτοξεύθηκε πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα 33 μετάλλια που πήραν οι ρώσοι αθλητές και αθλήτριες (13 χρυσά, 11 ασημένια, 9 χάλκινα) κόστισαν 2.628.000 δολάρια αφού ο Πούτιν είχε πριμοδοτήσει το κάθε χρυσό με 113.000 δολάρια, το ασημένιο με 71.000 και το χάλκινο με 42.000!

Ο τρόπος μάλιστα που κρίθηκε ο τελικός των γυναικών στο καλλιτεχνικό πατινάζ έδειξε ενδεχομένως και την εξωαγωνιστική δύναμη του προέδρου, καθώς μετά την πτώση της Λιπνίσκαγια το πρόγραμμα της Νοτιοκορεάτισσας Κιμ (είχε το προβάδισμα από το σύντομο πρόγραμμα) ήταν τουλάχιστον εφάμιλλο –αν όχι καλύτερο –της Ρωσίδας Σοτνίκοβα, η οποία τελικά έκανε την έκπληξη και πήρε το χρυσό!

Οπως και να ‘χει, η Ρωσία (πληρώνοντας κάτι παραπάνω) κέρδισε το στοίχημα και πέτυχε στη μεγάλη δοκιμή ενόψει του Μουντιάλ που θα φιλοξενήσει σε τέσσερα χρόνια (με το Σότσι να φιλοξενεί και αγώνες ποδοσφαίρου στο νεόδμητο Ολυμπιακό Στάδιο).