Θετικές αλλά και αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία και να δημιουργήσει πολιτική κίνηση, ονόματι Το Ποτάμι, για τις ευρωεκλογές (στις οποίες όμως δεν προτίθεται να κατέβει ο ίδιος ως υποψήφιος). Ο ιδρυτής του νέου κόμματος ανέφερε ότι θα συμμετάσχουν σ’ αυτό επαγγελματίες της ζωής, νέοι στην πολιτική που δεν έχουν υπηρετήσει σε υπουργεία, «μια ομάδα που έχει μυαλό και δύναμη, τη δύναμη της λογικής και του δίκιου».

Από την Τετάρτη που ανακοινώθηκε Το Ποτάμι πολλά γράφηκαν γι’ αυτή την πρωτοβουλία του –από δημοσιογράφους αλλά και από απλούς πολίτες.

Τα σχόλια των αναγνωστών (και μη) του vima.gr κάτω από το άρθρο του διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση υπό τον τίτλο «Η σούπα του Σταύρου», με το οποίο εκφράζει την αρνητική γνώμη του για την εν λόγω κίνηση, ήταν δεκάδες και είναι ενδεικτικά της συζήτησης που έχει ανοίξει. Ο Αντώνης Καρακούσης έγραψε ότι η χώρα δεν μπορεί να σωθεί από «σχήματα της ευκολίας και της στιγμής, ούτε από ψωνισμένες διασημότητες που πήραν τα μυαλά τους αέρα. Η σωτηρία της πατρίδας απαιτεί συνένωση δυνάμεων, οργανωμένα σύνολα και σχέδιο πλήρως επεξεργασμένο». Και κατέληγε: «Αλλιώς, αν επικρατήσουν τηλεοπτικοί και άλλοι σωτήρες, η Ουκρανία θα αποδειχθεί ότι δεν απέχει τόσο πολύ…».

Απαντώντας ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για φοβικές αντιδράσεις. «Ανθρωποι σοβαροί, υποτίθεται, νιώθουν σίγουροι όταν τις δημόσιες υποθέσεις τις χειρίζονται απόφοιτοι κολεγίων που δεν έχουν κάνει ούτε ένα μεροκάματο στη ζωή τους» λέει και καταλήγει: «Στους πολίτες όμως δεν αρκεί η «μισή ζωή». Και αυτό θα γίνει γρήγορα αντιληπτό ακόμη και από τους ψωνισμένους (διάσημους και μη) που ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες τους».

Η άποψη Καρακούση και η απάντηση του Θεοδωράκη έγιναν θέμα συζήτησης στα σόσιαλ μίντια. Τα περισσότερα σχόλια πάντως στο σάιτ του «Βήματος» υπερασπίζονταν τον Θεοδωράκη. «Πολλοί έχουν σκεφθεί να ενεργοποιηθούν αυτό το διάστημα, κι εγώ το θεωρώ υγιές. Δυστυχώς, ακόμα και οι καλύτεροι και πιο καταρτισμένοι θα χρειάζονταν κάποιον με αναγνωρισιμότητα να ηγηθεί. Αρα το θέμα δεν είναι να κρίνουμε τον Θεοδωράκη, ο οποίος έχει επιδείξει επίπεδο και αισθητική. Το θέμα είναι να κρίνουμε τη συνολική ομάδα, τις ικανότητές της στη διαχείριση και στην πολιτική καθώς και τις προτάσεις της. Καλά έκανε ο Θεοδωράκης και βγήκε μπροστά. Βιαστήκατε να κάνετε αρνητική κριτική καφενείου. Γιατί;» γράφει ο χρήστης «ας περιμένουμε» απευθυνόμενος στον διευθυντή του «Βήματος».

Κάποιοι άλλοι, σαν το χρήστη lolo, σπεύδουν να συμφωνήσουν με την ουσία των γραφομένων του Αντώνη Καρακούση. Σημειώνουν: «Ετσι ακριβώς. Οχι άλλους Μεσσίες!»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του νέου κόμματος στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη του, ο Θεοδωράκης απευθύνεται και σε ένα τμήμα της δεξαμενής νέων ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου. Για το θέμα ρωτήθηκε χθες (9,89) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αφού δήλωσε ότι «ασφαλώς και δεν μας φοβίζει Το Ποτάμι», επισήμανε ότι στον εν λόγω χώρο «υπάρχει μια ευαισθησία σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα και μια συστηματική αποχή από τα συγκεκριμένα θέματα τα οποία εντάσσονται στη σφαίρα των κοινωνικοοικονομικών. Αυτά δεν τα έχει αγγίξει ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη δουλειά του».

Στο εγχείρημα του Θεοδωράκη αναφέρθηκε και ο υφυπουργός με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τηλεόραση Παντελής Καψής. Οπως δήλωσε στον Αλφα 96,5, πρόκειται για «καλό συνάδελφο, αγαπημένο, από εκεί και πέρα το να κάνεις ένα κόμμα είναι πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Να περιμένουμε να δούμε τι υπάρχει από κάτω, γιατί αυτή τη στιγμή το μόνο που ξέρουμε είναι μια δήλωση προθέσεων».