Συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους κρατούμενους, που νοσηλεύονται σε άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού, έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης, στις 6:30.

Τη συγκέντρωση οργανώνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ζητώντας «την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των ασθενών κρατουμένων». Παράλληλα, καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης «να εξαγγείλει άμεσα μέτρα πραγματικής αποσυμφόρησης φυλακών».

Εξάλλου, την Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την αποφυλάκιση καταδίκων -όχι υποδίκων- που εκτίουν ποινές κάθειρξης έως 10 χρόνια και οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (σκλήρυνση κατά πλάκας, ημιπληγία, παραπληγία ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς ή νεφρού, έχουν καρκίνο ή είναι οροθετικοί).

Αποφυλακίζονται, επίσης, οι κρατούμενες μητέρες που έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους.

Βασική προϋπόθεση για την αποφυλάκισή τους είναι να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ τα νοσήματα θα πρέπει να βεβαιώνονται από έγγραφα δημόσιου θεραπευτικού ιδρύματος.

Από τη νέα ρύθμιση εξαιρούνται ρητά καταδικασμένοι για τρομοκρατία, παιδεραστία, οργανωμένο έγκλημα, καταχραστές του Δημοσίου.