«Ο πνευματικός πλούτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του σερβικού λαού, που δεν πρέπει να παραμεληθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος, όπου παρέστη στη λειτουργία.

Ο Ντάτσιτς, έγινε επίσης δεκτός στο Πρωτάτο και συζήτησε με τη διοίκηση της Ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε ικανοποίηση επειδή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Μονή Χιλανδαρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Συμεών, ο οποίος ήταν ηγεμόνας των Σέρβων με το κοσμικό όνομα Στέφανος Α’ Νεμάνια και μαζί με τον γιο του Σάββα αποσύρθηκε στη Μονή Χιλανδαρίου, την οποία και αναστήλωσε.

«Στόχος της επίσκεψής μας είναι να δούμε τι έχουμε κάνει τα προηγούμενα δέκα χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών της καταστροφικής πυρκαγιάς» σημείωσε ο Ντάτσιτς, κατά την περιήγηση, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Σερβίας έχει διαθέσει περίπου 10 εκ. ευρώ για την αναστήλωση της Μονής, ποσό που καλύπτει το 50% των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί.

Ο Ντάτσιτς είπε ότι η παροχή βοήθειας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, επειδή είναι σίγουρο ότι «η Μονή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του σερβικού λαού».

«Πολλές φορές τόνισα ότι η Σερβία πρέπει να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά και τον ιστορικό θησαυρό… και άλλα σερβικά ιερά, όπως είναι τα μνημεία στο Κόσοβο, τα μνημεία στην Κέρκυρα και στο νησί του Βίδο» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

«Η Σερβία δεν πρέπει να αφήνει σε δεύτερο πλάνο τη φροντίδα τέτοιας παράδοσης και τέτοιων αξιών όπως είναι η Μονή Χιλανδαρίου» είπε προσθέτοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά του σερβικού λαού ανήκει στα μνημεία υψίστης σημασίας για τον παγκόσμιο πολιτισμό κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τον Άγιον Όρος είναι υπό την προστασία της UNESCO.

Ο Ντάτσιτς, ο οποίος κρατά και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, είπε ότι η διοίκηση του Αγίου Όρους τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσέφερε κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς πριν από δύο χρόνια και υπενθύμισε ότι στην επιχείρηση είχαν λάβει μέρος 50 μέλη των σερβικών πυροσβεστικών σωστικών μονάδων.