Οι ελβετικές Αρχές «έλαβαν απόφαση επί της αρχής να παγώσουν τα κεφάλαια» που πιθανόν είχε αποταμιεύσει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και «εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελβετία», όπως ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση «έλαβε την απόφαση αυτή την Τετάρτη» και η διοικητική εγκύκλιος για την εφαρμογή της θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, ανέφερε σε μήνυμά του, το οποίο εστάλη μέσω email στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας εκπρόσωπος του ελβετικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας, οι τράπεζες «έχουν καθήκον» να επιδείξουν «ένα αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης όσον αφορά τα ουκρανικά κεφάλαια» που είναι τοποθετημένα σε αυτές.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα του Γιανουκόβιτς, μελών της οικογένειάς του ή συνεργατών του, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι «η Ελβετία παρακολουθεί με τη μέγιστη προσοχή την κατάσταση στην Ουκρανία», χωρίς να δώσει καμιά άλλη διευκρίνιση.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας αποφάσισε εξάλλου να μη δίνει το πράσινο φως σε εξαγωγές όπλων ή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του υπουργείο Οικονομίας στη Βέρνη, η τελευταία έγκριση που είχε δοθεί χρονολογείται τον Δεκέμβριο του 2013 και έκτοτε δεν υπήρξε καμιά άλλη.

Ο γιος του αποπεμφθέντος προέδρου, Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς, είχε συστήσει στα τέλη του 2011 μια εμπορική επιχείρηση στη Γενεύη, σε μικρή απόσταση από σημαντικούς διεθνείς θεσμούς, ονόματι Mako Trading. Η εταιρεία αυτή εμπορευόταν άνθρακα.

Σύμφωνα με το ελβετικό εβδομαδιαίο περιοδικό L'Hebdo, ο Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς, οδοντίατρος, έχει συγκεντρώσει μια περιουσία η αξία της οποίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από