Αύριο το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων πρόκειται να πληροφορηθεί και επισήμως από τον πρόεδρό του Δημήτρη Δασκαλόπουλο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του συνδέσμου για ακόμη μία διετή θητεία – την πέμπτη κατά σειρά και τον Μάιο του 2016 θα έχει κλείσει δέκα χρόνια στην ηγεσία του ΣΕΒ. Θα πρόκειται για τον μακροβιότερο πρόεδρο στην ιστορία του κορυφαίου εργοδοτικού συνδέσμου.

Με τη διαφορά ότι η επιλογή της πέμπτης θητείας του κ. Δασκαλόπουλου είναι αναγκαστική κι ο ίδιος αποδέχθηκε την παραμονή του λόγω της άρνησης αρκετών άλλων πιθανών υποψηφίων και προφανούς αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνταν ο ΣΕΒ.

Βέβαια στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έγιναν αρκετές βολιδοσκοπήσεις, κυκλοφόρησαν πολλά ονόματα κι έγιναν δεκάδες συζητήσεις σε στενό ή σε ευρύτερο κύκλο στα βόρεια προάστια της Αττικής. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, φυσικός διάδοχος του Δ. Δασκαλόπουλου, με επιστολή του αρνήθηκε τη θέση του προέδρου, λόγω των πιεστικών διεθνών υποχρεώσεων που έχει με τον όμιλο των επιχειρήσεών του. Για παρόμοιους λόγους, επαγγελματικών υποχρεώσεων, αρνήθηκε τελικώς κι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Βέβαια καταβλήθηκαν προσπάθειες για να βρεθεί πρόεδρος εκτός των δύο προαναφερομένων και είχαν γίνει συζητήσεις για τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, γιο του παλαιού προέδρου του ΣΕΒ, τον Νίκο Νανόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, καθώς και τον Παναγή Βουρλούμη και τον Θεόδωρο Φέσσα, επικεφαλής του ομίλου Infoquest. Ωστόσο, όλες αυτές οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Δηµήτρης Χαροντάκης