Σκληρή γραμμή τηρεί η τρόικα στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Στις μέχρι τώρα συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς οι εκπρόσωποι των δανειστών έβγαλαν κίτρινη κάρτα στο πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, ζήτησαν την κατά γράμμα τήρηση της «Βίβλου» του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές σε γάλα, ψωμί, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιβλία απορρίπτοντας τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις και απαίτησαν πλήρη κατάλογο ισοδύναμων μέτρων στον βαθμό που οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν την εφαρμοζόμενη εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο το 2014.

Και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η τρόικα δεν συμβιβάζεται με την απόφαση ισχυροποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να μην υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Μοναδικό σημείο σύγκλισης μέχρι σήμερα αυτό της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Υπάρχει συμφωνία για μείωση κατά 3,9% από το καλοκαίρι αλλά η τρόικα «κλωτσάει», όπως έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο ενδεχόμενο να καρπωθούν και οι εργαζόμενοι μέρος αυτής της μείωσης.

Κοντά σε συμφωνία για εφάπαξ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από το ερχόμενο καλοκαίρι βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αντίθετα, για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων που ζητά η τρόικα σημειώθηκε διαφωνία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτιμά η μείωση των εισφορών (κατά 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζομένους) να γίνει εφάπαξ, εκτιμώντας ότι θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη μείωση της ανεργίας λόγω της μείωσης του γενικότερου επιχειρησιακού κόστους. Ωστόσο, η τρόικα εκφράζει ώς τώρα αντιρρήσεις και προκρίνει το σύνολο της μείωσης των εισφορών να αφορά μόνον τους εργοδότες.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα δημιουργήσει μαύρη τρύπα στα έσοδα του ΙΚΑ της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό όμως περιορίζεται δραστικά σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των εισφορών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και άρα μεγαλύτερες εισπράξεις εσόδων, αλλά και σε αύξηση της απασχόλησης, επομένως σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, ένα μέρος των απωλειών καλύπτεται από την παράλληλη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που καταβάλλει σήμερα ο ΟΑΕΔ και χρηματοδοτούνται από τις υπό κατάργηση εισφορές. Το ίδιο ισχύει και για επιδόματα στράτευσης που καταβάλλονται κατά τον ίδιο τρόπο.

Ετσι, η μαύρη τρύπα του ΙΚΑ εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στα 120 εκατ. ευρώ για φέτος. Το ποσό αυτό το υπουργείο Οικονομικών προτείνει να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αδιευκρίνιστο είναι πώς θα καλυφθεί για το 2015 και τα επόμενα χρόνια.

Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι το μέτρο θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας, ενισχύοντας έτσι ανάλογα τα έσοδα των Ταμείων.

Το μαχαίρι στο επίδομα

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών θα βάλει τέλος στο οικογενειακό επίδομα που εισπράττουν από τον ΟΑΕΔ οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Πρόκειται για επίδομα που αντιστοιχεί σε 8,22 ευρώ τον μήνα για όσους εχουν ένα παιδί, σε 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, σε 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά και συνεχίζει να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το επίδομα αυτό δίνεται σε όσους εργαζομένους δεν εισπράττουν αντίστοιχο από τον εργοδότη τους, είτε επειδή δεν το προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση είτε γιατί προβλέπει χαμηλότερο.