Την έντονη διαφωνία τους με την πρωτοβουλία του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, να μη συμμετάσχει η Κίνηση των «58» στο ευρωψηφοδέλτιο της ελληνικής Ελιάς, εκφράζουν τα μέλητης «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

Και στη «γραμμή Μπίστη», επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους «να συμβάλλουμε ενεργά, τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά, στις διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στη βάση των αρχών που συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνάντηση στελεχών των 58 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με συνεννόηση και συναίνεση, για ένα ψηφοδέλτιο που να εμπεριέχει τα στοιχεία της ενότητας του χώρου, της αξιοκρατίας και της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού».

Στην ανοιχτή επιστολή, «έκκληση και πρόσκληση», όπως την τιτλοφορούν, γνωστές προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη, όπως ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Σπύρος Βούγιας και ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος, τονίζουν ότι «δεν πρέπει να απεμπολήσουμε», αλλά αντίθετα«να κρατήσουμε ζωντανό το μοναδικό κεκτημένο» της Πρωτοβουλίας των «58», δίπλα «στουςπολίτες που ανταποκρίθηκαν» καθώς και «στο σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια».

Οι 17 της Θεσσαλονίκης που υπογράφουν την επιστολή, αφού σημειώνουν ότι «κατανοούν τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τις καχυποψίες που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ανάμεσα σε πολίτες που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους», ζητούν να γίνεισύντομα μια «πανελλήνια διαβούλευση ανάμεσα σε όσους συνυπέγραψαν το εγχείρημα των 58».

Αναλυτικά η επιστολή των 17 της Θεσσαλονίκης, που υπογράφουν με αλφαβητική σειρά, έχει ως εξής:

«Η Πρωτοβουλία των 58 ήταν και είναι μια μοναδική πρόκληση για τους ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, πολίτες σε όλη την Ελλάδα αυτοοργανώθηκαν στη βάση του ιδρυτικού κειμένου των 58 και απευθύνθηκαν στην κοινωνία με έναν νέο λόγο, που υπερέβαινε την ξύλινη πολιτική γλώσσα. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια.

»Αυτό είναι ένα κεκτημένο που δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτικός χρόνος έχει ιδιαίτερα πυκνώσει. Απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για τις κρίσιμες εκλογές για την αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για ατέρμονες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις. Δεν έχει νόημα να μην συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, οργανωτικά και πολιτικά, στις διαδικασίες που οι ίδιοι δρομολογήσαμε. Πρέπει να συμβάλλουμε καταλυτικά και αποφασιστικά στη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής για τη συνδιάσκεψη των συγγενών δυνάμεων του χώρου, όπως επίσης και να προτείνουμε δικούς μας υποψήφιους, τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν μια άλλη αντίληψη περί πολιτικής.

»Πρέπει να συμβάλλουμε ενεργά, τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά, στις διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίου για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στη βάση των αρχών που συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνάντηση στελεχών των 58 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με συνεννόηση και συναίνεση, για ένα ψηφοδέλτιο που να εμπεριέχει τα στοιχεία της ενότητας του χώρου, της αξιοκρατίας και της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού.

»Σε αυτά τα πλαίσια προτείνουμε μια σύντομη πανελλήνια διαβούλευση ανάμεσα σε όσους συνυπέγραψαν το εγχείρημα των 58 και πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν τα ονόματα εκείνων, που εκ μέρους των 58, θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

»Κατανοούμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τις καχυποψίες που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ανάμεσα σε πολίτες που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Μόνο αν τολμήσουμε να τα υπερβούμε θα είμαστε αντάξιοι των ιστορικών περιστάσεων και της απαιτητικής συγκυρίας».

1) Νίκος Αλευρόπουλος

2) Λευκή Ανδρεάδου

3) Νίκος Αρκουδογιάννης

4) Σπύρος Βούγιας

5) Ρούλης Εδιάρογλου

6) Γιώτης Ιωαννίδης

7) Δημήτρης Λέκκας

8) Γιώργος Μήλιος

9) Νίκος Παπαμίχος

10) Πέτρος Παπασαραντόπουλος

11) Χρήστος Παπαστεργίου

12) Θεοδόσης Πετρίδης

13) Μάριος Πουλιάκης

14) Χρήστος Σεβαστιάδης

15) Ρούλα Τριανταφυλλίδου

16) Μιχάλης Τριανταφυλλίδης

17) Γιάννης Χατζηγώγας