Η μητέρα ενός αγοριού από το Τέξας το οποίο δεν μπορεί πια να δει, να μιλήσει ή να περπατήσει, ήρθε αντιμέτωπη με τον μεθυσμένο οδηγό που ευθύνεται για την κατάστασή του παιδιού της.

Η Λούμπαν Κάντερ έκλαιγε και χτυπούσε το τζάμι στην φυλακή της Κομητείας Τάραντ, στο Τέξας, καθώς μιλούσε στον Στιούαρτ Ρίτσαρντον για τις συνέπειες που είχε η εγκληματική του πράξη.

«Κλείνουν πέντε χρόνια σήμερα, πέντε χρόνια» φώναζε η Λούμπαν Κάντερ στον Ρίτσαρντσον. «Ο γιος μου πεθαίνει κάθε μέρα. Ποτέ δεν θα σε συγχωρήσω γι’ αυτό που του έκανες» ούρλιαζε, την ώρα που του έδειχνε φωτογραφίες του παιδιού πριν το ατύχημα και σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα.

Το τροχαίο έγινε το 2009 και ο Ρίτσαρντσον παραμένει φυλακισμένος έως ότου δικαστεί. Η δίκη του καθυστερεί εξαιτίας πολύπλοκων νομικών διαδικασιών που αφορούν προγενέστερες συλλήψεις του για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο μικρούλης Αμπντάλα, η μητέρα και πατέρας του επέστρεφαν στο σπίτι τους από μία οικογενειακή έξοδο, όταν ο Ρίτσαρντσον έπεσε με το αυτοκίνητό του στο δικό τους, διαλύοντάς το και αφήνοντας το 2χρονο παιδί παγιδευμένο στο κάθισμά του.

Οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί βλάβη στο 80% του εγκεφάλου του, με συνέπεια να βρίσκεται πλέον σε μία ημιφυτική κατάσταση, ανήμπορος να δει, να μιλήσει ή να περπατήσει.

Το αλκοτέστ που έγινε στον Ρίτσαρντσον έδειξε ότι τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του ήταν τριπλάσια από το νόμιμο όριο.

Η Λούμπαν Κάντερ θέλησε να τον αντιμετωπίσει στην επέτειο των πέντε ετών από το ατύχημα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ενημέρωση του κοινού για τις τραγικές συνέπειες από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παρότι δεν ήξερε αν ο Ρίτσαρντσον θα δεχόταν να τη συναντήσει, ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό WFAA να στείλει μία κάμερα, για να βιντεοσκοπήσει την πιθανή συνάντησή της μαζί του.

Η προβολή του θέματος στις 20 Φεβρουαρίου είχε τεράστιο αντίκτυπο στις ΗΠΑ και ο οργανισμός «Mothers Against Drunk Driving» (Μητέρες Εναντίον της Οδήγησης Υπό την Επήρεια Μέθης) ανακοίνωσε ότι θα προτείνει να χρησιμοποιηθεί το βίντεο για παναμερικανική εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η κατάσταση του Αμπντάλα, που σε δύο μήνες κλείνει τα 7 του χρόνια, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Συχνά μπαίνει στην εντατική εξαιτίας διαφόρων επιπλοκών που παρουσιάζει, ενώ χρειάζεται οξυγόνο για να αναπνέει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησής του με την Λούμπνα Κάντερ, ο Ρίτσαρντσον ζητούσε συγνώμη και έλεγε πόσο πολύ έχει μετανιώσει για το λάθος που έκανε.

«Κι αυτό τι σημαίνει; Ότι θα γυρίσω στο σπίτι και το παιδί μου θα είναι καλά, επειδή ζήτησες συγνώμη;» ήταν η απάντηση της μητέρας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Λούμπνα κατέρρευσε κλαίγοντας με λυγμούς και είπε στον δημοσιογράφο του WFAA που την συνόδευε ότι προσπάθησε πολλές φορές να βρει τη δύναμη να συγχωρήσει τον Ρίτσαρντσον, αλλά δεν νομίζει ότι θα το καταφέρει ποτέ διότι «δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».

Ο δημοσιογράφος του σταθμού ρώτησε τον Ρίτσαρντσον γιατί δέχτηκε να την συναντήσει. «Επειδή έκανα ένα λάθος και ήθελα να ξέρει η οικογένεια ότι έχω μετανιώσει γι’ αυτό και λυπάμαι πάρα πολύ για ό,τι έγινε», απάντησε.

Ομως, η μητέρα του Αμπντάλα αντέτεινε ότι το να οδηγεί κάποιος όταν το αλκοόλ στο αίμα του είναι τρεις φορές πάνω από το όριο δεν είναι «λάθος». Και σίγουρα οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς μόνο «λάθος» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.