Να γνωρίσουν τους επιστήμονες που «αφουγκράζονται τον πλανήτη» προσκαλεί τους θεατές του το ελληνογαλλικό φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τεχνολογικές εφευρέσεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με αφορμή τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015.

Οι εκδηλώσεις του τέταρτου Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις, που φέτος έχει τον τίτλο «Νερό/Αέρας/Γη/Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη», θα πραγματοποιηθούν έως τις 30 τις Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο Ιδρυμα Ευγενίδου, στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, στη Σχολή Μωραϊτη και στο βιβλιοπωλείο Λέξη-Λόγος.

Το φεστιβάλ, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014», αφηγείται τις αλλαγές που συμβαίνουν στο πλανήτη, με επίκεντρο τη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα που πλήττεται συχνά από φυσικές καταστροφές.

Μεταξύ άλλων, θα επιχειρηθούν να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και τα οικοσυστήματά της; Μπορεί να υπάρξει έγκαιρος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών; Μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι στο Αιγαίο Πέλαγος; Πώς θα μπορούσαμε να ελέγξουμε καλύτερα την ποιότητα του αέρα στις μεγαλουπόλεις; Πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η παρατήρηση των ηφαιστείων της Γης με μεθόδους δορυφορικής τηλεπισκόπησης;

Την εναρκτήρια διάλεξη θα δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 19.30 ο αστροφυσικός Ιμπέρ Ριβς, διεθνώς γνωστός επιστήμονας και έντονα στρατευμένος οικολόγος.

Ο πολυβραβευμένος επιστήμονας έχει συγγράψει περισσότερα από 30 εκλαϊκευμένα επιστημονικά βιβλία με ποιητικές αποχρώσεις που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά.

Ο τίτλος της ομιλίας του αποτελεί στίχο του ποιητή Γιόχαν Κρίστιαν Φρήντριχ Χαίλντερλιν «Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται».

info

Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014

Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη

http://lesrencontresdelaterre.blogspot.com/

http://www.lesvisuels.com/geo2014/

www.gfa.gr