Τον περασμένο Νοέμβριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι έκανε ένα μεγάλο λάθος: εξανάγκασε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πρόεδρο της Ουκρανίας, έναν ηγέτη που μάλλον περιφρονούσε, να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν στα βίαια γεγονότα των τελευταίων ημερών. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Φεβρουάριος άρχισε με την υλοποίηση του φαραωνικού ονείρου του ηγέτη του Κρεμλίνου: έκανε τεράστιες επενδύσεις στο ήσυχο Σότσι προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που, όπως πίστευε, θα άλλαζαν την εικόνα της Ρωσίας και του ηγέτη της στη Δύση. Τώρα όλα αυτά ανατρέπονται.

Η Ουκρανία τον απασχολεί πολύ και δεν το κρύβει. Εκτός από τις δημοκρατίες της Βαλτικής, οι αγορές όλων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ελέγχονται από έναν μικρό αριθμό ολιγαρχών πιστών στα καθεστώτα –τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με το Κρεμλίνο.

ΚΑΙ «ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ». Στην Ουκρανία ο Γιανουκόβιτς φαινόταν να τους ελέγχει, συγκεντρώνοντας μέσω αυτών αμύθητη περιουσία. Ο Πούτιν στη χώρα του είναι πιο δημοφιλής ενώ λίγα είναι γνωστά για την προσωπική του περιουσία. Ομως εδώ και δύο χρόνια ο Πούτιν –που βρίσκεται στην τρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας –έχει δει κάτι αναπάντεχο: εκατοντάδες χιλιάδες ρώσους να διαδηλώνουν κατηγορώντας τον για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Με τον δικό του τρόπο κατόρθωσε μέχρι στιγμής να εκτονώσει το κύμα διαμαρτυρίας εναντίον του Κρεμλίνου. Η επιτυχία όμως των διαδηλώσεων στην Πλατεία Μεϊντάν μπορεί να σημαίνει ότι οι Ρώσοι ίσως θελήσουν να ξανακατέβουν στον δρόμο.