Με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να διεκδικούν σταυρό προτίμησης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, θα διεξαχθούν οι προσεχείς ευρωεκλογές, ενώ δεν κρίνεται σκόπιμο να θεσπιστεί κώλυμα εκλογιμότητας για τους βουλευτές που θα επιδιώξουν να μετακινηθούν στις Βρυξέλλες.

Το ενδεχόμενο να διασπαστεί η χώρα σε επιμέρους εκλογικές περιφέρειες απορρίφθηκε κατά την προχθεσινή σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, καθώς εκτιμήθηκε ότι μια τέτοια αλλαγή στον εκλογικό χάρτη θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα επιχειρούνταν να λυθούν. Σχέδιο κατάτμησης του εκλογικού χάρτη στις ευρωεκλογές επεξεργαζόταν το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο να περιοριστεί το πεδίο του προεκλογικού ανταγωνισμού των υποψηφίων και να εξασφαλιστεί μια αναλογική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή όλων των περιφερειών (γεωγραφικά).

«Εάν κατατμήσουμε τη χώρα σε περιφέρειες, ακόμη και να διατηρηθεί σε επίπεδο επικράτειας η απλή αναλογική, θα έχουμε τυχαία εκλογή ευρωβουλευτών ανάλογα με το πού θα τύχει να πάρει ένα κόμμα την έδρα του. Εδώ πρέπει να έχουμε ένα καθαρό, διαφανές, αξιοκρατικό σχήμα. Οι έλληνες πολίτες να διαλέξουν αυτούς που πρέπει να τους εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή…» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν, επιπλέον, στο νέο εκλογικό σύστημα για τις ευρωκάλπες να λειτουργήσει ως πρότυπο η Β’ Αθήνας (η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας), τόσο ως προς τη σταυροδοσία (έως τέσσερις σταυροί) όσο και ως προς το ύψος των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων. Ακόμη αποφασίστηκε να μην προβλεφθεί κώλυμα εκλογιμότητας για όσους εν ενεργεία βουλευτές θα ενταχθούν στα ευρωψηφοδέλτια –συνεπώς δεν θα παραιτηθούν από τη βουλευτική έδρα για να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Ασυμβίβαστο θα υπάρχει, πάντως, μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του ευρωβουλευτή.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ. Ωστόσο για λόγους πολιτικής ηθικής, η διατήρηση της βουλευτικής έδρας εξελίσσεται σε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής μάχης στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Στην Αθήνα, όπου κυριαρχεί ο πόλεμος δύο γαλάζιων βουλευτών (Αρης Σπηλιωτόπουλος – Νικήτας Κακλαμάνης), η εσωκομματική πίεση για παραιτήσεις είναι έντονη. Προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, όπως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνουν ανοικτά τον δρόμο της παραίτησης από τη Βουλή στους δύο υποψηφίους. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σε μια κίνηση ρελάνς που αποτελεί ταυτόχρονα και αιχμή για τη στάση του κ. Κακλαμάνη, ανέφερε χθες ότι αν αποτύχει ως δήμαρχος θα εγκαταλείψει την πολιτική.

Πόλεμος με φόντο τις βουλευτικές έδρες προεξοφλείται και στον Πειραιά, καθώς ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος σχεδιάζει αντεπίθεση με βασικό όπλο τη δική του παραίτηση, το 2010, προκειμένου να διεκδικήσει τον δήμο. Στόχος είναι τόσο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, εάν διατηρήσει έως τις εκλογές τη βουλευτική έδρα του, όσο και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά αντί του γιου του, Γιάννη Μελά –μέχρι πρότινος αντιδημάρχου με τον συνδυασμό του κ. Μιχαλολιάκου. Ο ίδιος επικαλείται πιέσεις παλαιών Πειραιωτών, οι οποίοι θεωρούν ότι ο υιός Μελάς δεν είναι ακόμη έτοιμος για να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου. Τελικές αποφάσεις για τον Πειραιά θα ληφθούν από το κόμμα του Πάνου Καμμένου εντός της εβδομάδας, ενώ φέρεται ότι έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη για την Περιφέρεια Αττικής.